Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty kakaowy biszkopt z masą chałwową i polewą czekoladową to znakomity pomysł na deser. Placek nie jest skomplikowany w przygotowaniu, wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. Zamiast chałwy waniliowej może wybrać tę, której smak lubisz najbardziej.
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 248
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 291
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 48
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 248
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 291
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 48
Składniki
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Gdy zaczną gęstnieć wsyp cukier. Poda sam koniec dodawaj po jednym żółtku. Ubita piana powinna być lśniąca i zwarta.
Suche składniki połącz ze sobą. Dodawaj je partiami do ubitych białek i mieszaj za pomocą sylikonowej szpatułki.
Dno formy o średnicy 19 cm wyłóż papierem i wylej gotową masę. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut. Upieczony biszkopt studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Przygotuj masę chałwową. Budyń ugotuj z mlekiem i odstaw do wystygnięcia. Masło przełóż do garnka i utrzyj wraz z chłodnym budyniem. Następnie dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki chałwę i wszystko razem zmiksuj.
Przygotuj polewę. Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki. W rondelku umieść olej kokosowy i dodaj czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu rozpuszczenia się składników. Odstaw do przestudzenia.
Na upieczony biszkopt wyłóż masę chałwową i wyrównaj z wierzchu. Polej przestudzoną polewą czekoladową i posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi.