Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek czeski to pyszne miodowe blaty przełożone kremem grysikowym i powidłami.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117069
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8047
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3018
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1661
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1339
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117069
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8047
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3018
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1661
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1339
Składniki
Mąkę przesiać do miski, dodać sodę i pozostałe składniki. Szybko wyrobić ciasto. Owinąć go we folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, dzielimy na trzy części i wałkujemy na papierze do pieczenia. Podsypujemy mąką pod spodem i na zewnątrz, aby wałek nie przyklejał się. Po wałkowaniu nadmiar mąki usuwamy. Każdy blat pieczemy ok. 10 minut, lub do lekkiego zarumienienia. Mleko mieszamy z cukrem, ekstraktem z wanilii, solą i grysikiem. Gotujemy, cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia i jeszcze minutę podgrzewamy. Na wierzch naczynia kładziemy folię i odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy masa grysikowa będzie zimna, miksujemy masło i dodajemy po łyżce masy. Pierwszy blat ciasta smarujemy powidłami i masą. Przykrywamy drugim blatem, smarujemy masą. Trzeci blat ciasta cienko po wierzchu smarujemy i posypujemy startymi orzechami włoskimi. Blaty po upieczeniu są twarde, pod wpływem powideł i masy miękną i kruszeją.