Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek czeski to pyszne miodowe blaty przełożone kremem grysikowym i powidłami.
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 351
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1476
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 648
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1304
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 351
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1476
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 648
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1304
Składniki
Mąkę przesiać do miski, dodać sodę i pozostałe składniki. Szybko wyrobić ciasto. Owinąć go we folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, dzielimy na trzy części i wałkujemy na papierze do pieczenia. Podsypujemy mąką pod spodem i na zewnątrz, aby wałek nie przyklejał się. Po wałkowaniu nadmiar mąki usuwamy. Każdy blat pieczemy ok. 10 minut, lub do lekkiego zarumienienia. Mleko mieszamy z cukrem, ekstraktem z wanilii, solą i grysikiem. Gotujemy, cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia i jeszcze minutę podgrzewamy. Na wierzch naczynia kładziemy folię i odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy masa grysikowa będzie zimna, miksujemy masło i dodajemy po łyżce masy. Pierwszy blat ciasta smarujemy powidłami i masą. Przykrywamy drugim blatem, smarujemy masą. Trzeci blat ciasta cienko po wierzchu smarujemy i posypujemy startymi orzechami włoskimi. Blaty po upieczeniu są twarde, pod wpływem powideł i masy miękną i kruszeją.