Do góry

Desery Przepis na:

Placek drożdżowy z jabłkami zaparzany

Placek drożdżowy z jabłkami zaparzany

Autor:

Przepisów i artykułów: 2610 Ocena: 20720

Dodano:

Odsłon: 4584

Ten placek zawsze się udaje i jest bardzo bardzo smaczny.

Składniki

  • Mąka pszenna 4 szklanki
  • Cukier ¾ szklanki
  • Mleko 1 ½ szklanki
  • Drożdże 5 dag
  • Masło 15 dag
  • Olej 4 łyżki
  • Olejek pomarańczowy kilka kropelek
  • Skórka z pomarańczy
  • Żółtka jaja 4 szt.
  • Szczypta soli
  • Masło do formy
  • Składniki na nadzienie:
  • Jabłka papierówki 75 dag
  • Przyprawa do piernika na kruszonkę
  • Mąka 10 dag
  • Masło 10 dag
  • Cukier 8 dag
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Placek drożdżowy z jabłkami zaparzany

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Drożdże rozetrzeć, dodać 2 łyżki mąki oraz ½ szklanki letniego mleka. Rozmieszać i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Resztę mlek, masło, cukier i olej rozgrzać w garnku. Gdy mieszanina zawrze, wlać do mąki i rozmieszać. Do letniego ciasta dodać olejek pomarańczowy oraz rozczyn drożdżowy. Wlać żółtka i dokładnie wyrobić drewnianą łyżką. Wykonanie kruszonki:
    Wymieszać cukier z mąką, dodać pokrojone w plasterki masło, szybko wyrobić, uformować kulę i wstawić do lodówki. Jabłka obrać, pokroić w cząstki, usuwając gniazda nasienne. Do wysmarowanej formy wyłożyć ciasto, poukładać jabłka, posypać przyprawą do piernika. Z ciasta na kruszonkę formować w palcach małe zacierki bezpośrednio nad ciastem Gdy w całości będzie nim pokryta, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 50 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 09 sierpnia Placek będzie idealny zarówno na śniadanie, jak i na deser :) Pychota!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń