Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś proponuję placek drożdżowy z rabarbarem. Ekstremalnie łatwy, zawsze i każdemu się udaje. Ze świeżym rabarbarem wprost z ogródka lub straganu, nie tak ekstremalnie rabarbarowy, jak poprzednie moje ciasto – jednak zawsze pyszny!
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 32
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 44
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 99
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 302
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 32
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 44
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 99
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 302
Składniki
Zaczyn drożdżowy nie wymaga od Ciebie wiele pracy, musisz tylko przygotować go na dzień przed pieczeniem i przechować przez noc w lodówce. W tym celu pokrusz świeże drożdże do sporego naczynia. Ja użyłam słoja o pojemności nieco ponad 1 litra. Na drożdże wsyp cukier (pół szklanki), dodaj pastę lub cukier waniliowy, wbij całe jajka, a następnie wlej mleko i olej (każdego po szklance). Nie mieszaj! Naczynie przykryj i odstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia, mając już zaczyn, dodaj 500 g mąki (orkiszowej lub pszennej) i pół łyżeczki soli. Wymieszaj i zagnieć ciasto mikserem (lub ręcznie), aż składniki ładnie się połączą. Ciasto jest dość rzadkie i tak ma być. Pozostaw w misce do lekkiego wyrośnięcia, na kilkanaście minut. Gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się bąble, możesz wyłożyć je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, ale pamiętaj – nie poganiaj go! Czas trwania kolejnych faz zależy od żywotności drożdży.
Poukładaj na cieście plasterki rabarbaru, a gdy ponownie trochę podrośnie (trwa to zazwyczaj około pół godziny) – całość ciasta z rabarbarem posyp kruszonką.
Składniki kruszonki, czyli 100 g ostudzonego stopionego masła, 100 g cukru, 175 g mąki oraz po szczypcie soli i wanilii wymieszaj najpierw widelcem, a następnie rozetrzyj palcami na grudki. Kruszonką posyp placek drożdżowy z rabarbarem i jeszcze na chwilę pozostaw do wyrośnięcia.
Blachę z ciastem wstaw do zimnego piekarnika i nastaw temperaturę 175 stopni, grzanie góra i dół. Piecz przez około 30-40 minut od momentu rozgrzania się piekarnika (warto sprawdzić patyczkiem).
Wystudź (babcie zawsze ostrzegały, że od ciepłego ciasta drożdżowego może rozboleć brzuch) i zjadaj ze smakiem oraz częstuj dzieci mniejsze, większe i całkiem dorosłe.