Do góry

Desery Przepis na:

Placek drożdżowy ze śliwkami

Placek drożdżowy ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4605

Dodano:

Odsłon: 2512

Uwielbiam unoszący się w całym domu zapach pieczonego ciasta drożdżowego i smak jeszcze ciepłej drożdżówki z kubkiem mleka, więc drożdżówki dość często goszczą w moim domu. Wybierając owoce do ciasta, zawsze staram się sięgać po te sezonowe, tym razem padło na śliwki!

Składniki

  • Mąka pszenna 4 szklanki
  • Drożdże 0,5 kostki
  • Cukier 3 łyżki + 2 łyżeczki do zaczynu
  • Mleko 1 szklanka
  • Jajka 2 szt.
  • Margaryna 80 gram
  • Sól
  • Śliwki
  • KRUSZONKA:
  • Mąka pszenna 200 gram
  • Masło 100 gram
  • Cukier 100 gram
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżeczki cukru oraz szklankę mąki. Całość dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły i nie było grudek. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.

  2. Margarynę roztapiamy i odstawiamy, aby przestygła. Jajka miksujemy z cukrem na gładką masę. Do dużej miski wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy do niej zaczyn drożdżowy, rozpuszczoną margarynę, zmiksowane jajka z cukrem oraz szczyptę soli. Z całości zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło objętość.

  3. Kruszonka: Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy masło posiekane na małe kawałki. Rozcieramy palcami masło z pozostałymi składnikami, aż powstaną grudki.

  4. Po wyrośnięciu ciasta, przekładamy je do blachy (38x26cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy połówki śliwek (częścią krojoną do góry) i posypujemy je kruszonką (jeśli lubimy mniej kruszonki, pozostałą jej część możemy zamrozić do innego ciasta) oraz cukrem wanilinowym. Pieczemy 30 min. w temp. 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

elade 27 września 2016 Też tam mam! Uwielbiam drożdżowe z owocami a ze śliwkami szczególnie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń