Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezonowe ciasto drożdżowe,smaczne i zdrowe.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1138
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1152
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13194
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1138
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1152
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13194
Składniki
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru,dodać 1 łyżkę mąki wymieszać odstawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać 3 szkl mąki 3/4 szkl cukru.cukier waniliowy połowę ciepłego mleka,wymieszać,zrobić dołek wlać rozczyn dodać 2 żółtka i 1 całe jajo dokładnie wymieszać.Wlać pozostałe mleko i roztopioną ciepłą połowę kostki margarynę.Wyrabiać długo aż zacznie odchodzić od ręki odstawić przykryte ściereczką aż podwoi objętość.
W tym czasie z połowy margaryny 3/4szkl cukru,1 szkl mąki zrobić kruszonkę i wydrylować śliwki lub przygotować inne owoce.
Do wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia blachy/25-35 cm./wyłożyć ciasto wyrównać zamoczonymi w wodzie rękoma poukładać owoce posypać kruszonką wstawić do nagrzanego/180 stopni /piekarnika piec 40-45 min.