Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119388
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8971
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3223
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119388
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8971
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3223
Składniki
Drożdże wymieszać z cukrem. Kiedy staną się płynne ,wlać letnie mleko ,wsypać 100 g mąki ,szczyptę soli i wymieszać ,tak by nie było grudek. Przykryć ściereczką i umieścić w ciepłym miejscu. Żółtka i jajka ubić z cukrem na puszystą masę i połączyć ją z wyrośniętym rozczynem. Dodać resztę mąki oraz startą skórkę cytrynową. Wyrabiać ręką około 15 min. Wlać letnie roztopione masło i wyrabiać ,dopóki tłuszcz nie połączy się z ciastem. Włożyć je do posmarowanej masłem i posypanej mąką prostokątnej formy. Na wierzchu ułożyć-skórkami do ciasta- połówki opłukanych śliwek i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min. Przygotować kruszonkę : zimne masło posiekać w mące i cukrze pudrze i rękami ugnieść kruszące się ciasto. Rozkruszyć je równomiernie nad śliwkami. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 30-35 min