Do góry

Desery Przepis na:

Placek drożdżowy ze śliwkami (warstwowy)

Placek drożdżowy ze śliwkami (warstwowy)

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 1018

Dodano:

Odsłon: 408

Kolejna moja odsłona placka drożdżowego, tak popularnego w moich rodzinnych stronach. Wersja warstwowa – mało czasochłonna i ponadto w wykonaniu robota kuchennego. Sezon na śliwki w pełni więc do dzieła. Może być z kruszonką? Albo nie?

Składniki

  • Śliwki (1 kg)
  • Drożdże suszone (2 łyżeczki) lub świeże (1/2 paczki)
  • Mąka tortowa (3 szklanki)
  • Jaja (3 szt.)
  • Cukier (1 szklanka)
  • Mleko ( 1 szklanka)
  • Olej (1/2 szklanki)
  • Cynamon z cukrem waniliowym* (do posypania)
  • Opcjonalnie kruszonka (masło, mąka, cukier)
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. W misce robota kuchennego układam warstwami:
    - cukier
    - drożdże
    - jaja rozbełtane
    - olej
    - mleko
    -mąka
    Zakrywam ściereczką i czekam 1 godz.

  2. 2. Obieram śliwki i kroje w połówki.
    3. Po godzinie nakładam hak i mieszam ciasto do powstania jednolitej masy.

  3. 4. Nagrzewam piekarnik (termoobieg, 180 st. C)
    5. Masę wylewam na blachę, na wierzch układam śliwki, posypuję cynamonem z cukrem waniliowym. Opcjonalnie na wierzch sypię kruszonkę.
    6. Piekę 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń