Do góry

Desery Przepis na:

placek gruszkowy z imbirem

placek gruszkowy z imbirem

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2763

Dodano:

Odsłon: 326

przepyszny placek gruszkowy z imbirem i gałką muszkatołową

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli /albo dwie/
  • 2-3 szczypty świeżo starte
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
placek gruszkowy z imbirem

Przygotowanie

  1. Silikonową formę układam w tortownicy /niczym jej nie smaruję i nie oprószam/.

    Piekarnik rozgrzewam do 180˚C.

    Przesiewam mąkę i łączę z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą, imbirem i gałką muszkatołową. Dorzucam pokrojone w kostkę masło. Zagniatam wszystko palcami do momentu wytworzenia grudek /takich trochę kruszonkowych/.

    Obieram gruszki, usuwam gniazda nasienne /zjadam je, a jakże/. Owoce kroję na nieregularne kawałki, prawie kostki.

    Wrzucam gruszki do mącznej mieszanki i łączę – tak, żeby owoce dobrze się trochę pokryły i wszystko tworzyło ciastową mamałygę.

    Osobno rozkłócam jajka z mlekiem. Dodaję i mamałyguję dalej z gruszkowo-mącznym ciastem.

    Przekładam wszystko do formy. Posypuję cukrem muscovado /dość grubą warstwą – chcę fajną, cukrową skorupkę na wierzchu/.

    Piekę około 40 minut. Badam patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Duże kawałki gruszek mogą trochę zakłócać wynik metody patyczkowej. Działam na wyczucie. Czekałam, aż wierzch porządnie zbrązowieje, a cukier utworzy pożądaną skorupkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń