Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przepyszny placek gruszkowy z imbirem i gałką muszkatołową
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 667
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2048
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4035
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3994
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 667
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2048
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4035
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3994
Składniki
Silikonową formę układam w tortownicy /niczym jej nie smaruję i nie oprószam/. Piekarnik rozgrzewam do 180˚C. Przesiewam mąkę i łączę z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą, imbirem i gałką muszkatołową. Dorzucam pokrojone w kostkę masło. Zagniatam wszystko palcami do momentu wytworzenia grudek /takich trochę kruszonkowych/. Obieram gruszki, usuwam gniazda nasienne /zjadam je, a jakże/. Owoce kroję na nieregularne kawałki, prawie kostki. Wrzucam gruszki do mącznej mieszanki i łączę – tak, żeby owoce dobrze się trochę pokryły i wszystko tworzyło ciastową mamałygę. Osobno rozkłócam jajka z mlekiem. Dodaję i mamałyguję dalej z gruszkowo-mącznym ciastem. Przekładam wszystko do formy. Posypuję cukrem muscovado /dość grubą warstwą – chcę fajną, cukrową skorupkę na wierzchu/. Piekę około 40 minut. Badam patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Duże kawałki gruszek mogą trochę zakłócać wynik metody patyczkowej. Działam na wyczucie. Czekałam, aż wierzch porządnie zbrązowieje, a cukier utworzy pożądaną skorupkę.