Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przepyszny placek gruszkowy z imbirem i gałką muszkatołową
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 1630
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 109
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 185
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 1630
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 109
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 185
Składniki
Silikonową formę układam w tortownicy /niczym jej nie smaruję i nie oprószam/. Piekarnik rozgrzewam do 180˚C. Przesiewam mąkę i łączę z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą, imbirem i gałką muszkatołową. Dorzucam pokrojone w kostkę masło. Zagniatam wszystko palcami do momentu wytworzenia grudek /takich trochę kruszonkowych/. Obieram gruszki, usuwam gniazda nasienne /zjadam je, a jakże/. Owoce kroję na nieregularne kawałki, prawie kostki. Wrzucam gruszki do mącznej mieszanki i łączę – tak, żeby owoce dobrze się trochę pokryły i wszystko tworzyło ciastową mamałygę. Osobno rozkłócam jajka z mlekiem. Dodaję i mamałyguję dalej z gruszkowo-mącznym ciastem. Przekładam wszystko do formy. Posypuję cukrem muscovado /dość grubą warstwą – chcę fajną, cukrową skorupkę na wierzchu/. Piekę około 40 minut. Badam patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Duże kawałki gruszek mogą trochę zakłócać wynik metody patyczkowej. Działam na wyczucie. Czekałam, aż wierzch porządnie zbrązowieje, a cukier utworzy pożądaną skorupkę.