Do góry

Desery Przepis na:

Placek niebo – bardzo jesienne ciasto

Placek niebo – bardzo jesienne ciasto

Autor:

Przepisów i artykułów: 313 Ocena: 3400

Dodano:

Odsłon: 35489

Placek niebo jest pyszny i bardzo jesienny, idealny na tę porę roku. Wnosi w życie odrobinę słodyczy i poprawia nastrój. Połączenie smaku jabłek i włoskich orzechów jest doskonałe! Spróbujcie sami

Składniki

  • 300 g mąki (użyłam oczywiście orkiszowej)
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 850 g jabłek (waga już po obraniu)
  • 300 g cukru (zwykłego kryształu)
  • 2 łyżeczki soku cytrynowego
  • ewentualnie troszkę skrobi ziemniaczanej do zagęszczenia masy jabłkowej
  • 250 g wyłuskanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka mleka
  • 250 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 7 łyżeczek wody
  • 7 czubatych łyżeczek cukru (kryształu)
  • 50 g masła
  • 2 czubate łyżki kakao
  • połówki orzechów włoskich do dekoracji
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę, 200 g masła, 1/2 szklanki cukru pudru i proszek do pieczenia posiekać na stolnicy, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Tak sugeruje przepis z gazety, dziś można wrzucić składniki do malaksera i tym sposobem uczynić kruche ciasto. Podzielić je na dwie części i upiec kolejno dwa placki.

  2. Obrane jabłka zetrzeć na grubej tarce, włożyć do rondla i dusić (w piekarniku lub na gazie). Gdy się trochę podduszą – dodać sok cytrynowy oraz cukier (300 g) i dusić, aż cukier się rozpuści. Można jabłka zagęścić niedużą ilością skrobi ziemniaczanej, ja przeważnie tak robię. Ciepłą masę rozsmarować na jednym placku umieszczonym w foremce, a drugim przykryć.

  3. Orzechy zmielić i sparzyć wrzącym mlekiem.

  4. Ostudzić, orzechy w znacznym stopniu wchłoną mleko i masa się zagęści.

  5. 250 g masła utrzeć najpierw z cukrem pudrem (200 g), a następnie z orzechami sparzonymi mlekiem. Powstałą masą posmarować drugi placek i wstawić do lodówki.

  6. Wykonać polewę: cukier i wodę (każdego po 7 łyżeczek) chwilę gotować, następnie dodać masło (50 g), kakao i zagotować. Polewą oblać wystudzony placek, udekorować połówkami orzechów.

  7. Placek niebo należy przechowywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annaniepodam 22 grudnia 2017 przepis mało udany. dziś próbowałam i kruche ciasto nie wyszło, a jabłka nie zgęstniały - uratowała je na szczęście galaretka (której brak w przepisie). nie polecam szczególnie dla początkujących Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

barbarazol 16 listopada 2016 Czy to ciasto na standardową blaszkę, czy mniejszą?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

hajduczek-naturalnie 10 listopada 2016 Embepe13, ja też Cię kocham ;) Niestety, kiszenie rydzów nie jest możliwe, czego bardzo żałuję. A powód jest prosty i banalny - nie rosną w mojej okolicy, podobnie jak opieńki. Cóż, trudno, muszę się zadowolić innymi gatunkami grzybów!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 10 listopada 2016 Jeszcze jedno, kocham Cię za kiszenie grzybów! Spróbuj z rydzami (1 min blanszuję we wrzątku) w garze kamiennym, przesypywane warstwami mieszanką soli, cukru, liści laurowych, pieprzu w ziarnach i cebuli. Rewelacja, kłopot w tym że musi być dużo rydzów, od ok. 3 kg :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 10 listopada 2016 Pyszne ciasto, troszkę zmodyfikowałam, piekę tylko biszkoptowy spód, na tym jabłka z wsypaną pod koniec suchą galaretką owocową (na 0,5 litra wody), po zastygnięciu masa orzechowa i polewa. Wiosną robi za mazurek, zimą za niebo w gębie :) Pozdrawiam

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 09 listopada 2016 Smakowicie wygląda,zabieram do moich zbiorów :)

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń