Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 571 Ocena: 21308
Dodano: 17.08.2014
Odsłon: 24602
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Ciasto można upiec w formie od tarty ja chciałam mieć "wyższe" ciasto i upiekłam w tortownicy 24cm
Zaczynamy od ciasta. Masło siekamy z cukrem i mąką a następnie dodajemy żółtko; dodajemy wodę jeśli potrzeba wody dodajemy więcej. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy wiśniowe nadzienie. Do garnka wkładamy umyte, wydrylowane wiśnie, wsypujemy cukier i wyciskamy sok z cytryny; gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. W kubku rozrabiamy mąkę z wodą; dodajemy do wiśni, mieszamy i chwilę gotujemy.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części; ja na spód dałam trochę więcej. Większą połowę rozwałkowujemy, przekładamy na tortownicę (24cm), tak żeby ciasto sięgało do górnej krawędzi. Wlewamy nadzienie wiśniowe. Resztę ciasta rozwałkowujemy i kładziemy na wierzch. Wystające ciasto opuszczamy i delikatnie ale dokładnie dociskamy widelcem, tak żeby nie wyciekło nam nadzienie. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i posypujemy obficie cukrem. Na wierzchu patyczkiem od szaszłyków robimy kilka dziurek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C pieczemy 15 min a następnie obniżamy temperaturę do 175°C i pieczemy kolejne 25-30 min
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

marrchewka 13 lipca 2015Zgłoś do usunięcia
Super cisto! W smaku bajka :)Odpowiedzi: 1 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz

aurelia-solaris 20 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
super przepis:) ale mała uwaga: nie ma większej, mniejszej połowy. Odpowiedzi: 1 ▼7 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 17 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
wygląda bardzo apetycznie :-)4 Kto głosował? | Odpowiedz