Do góry

Desery Przepis na:

placek wiśniowy z miasteczka Twin Peaks..

placek wiśniowy z miasteczka Twin Peaks..

Autor:

Przepisów i artykułów: 571 Ocena: 21308

Dodano:

Odsłon: 24602

cudownie wiśniowe nadzienie, maślane kruche ciasto, kleks bitej śmietany bądź lody śmietankowe; czyli przepyszne ciasto inspirowane słynnym cherry Pie z serialu Miasteczka Twin Peaks.

Składniki

  • ciasto: 400g mąki pszennej
  • 200g zimnego masła
  • 50g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • ok 3 łyżki zimnej wody
  • nadzienie wiśniowe: 1 kg świeżych wydrylowanych wiśni
  • 200 g cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szkl wody
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
placek wiśniowy z miasteczka Twin Peaks..

Przygotowanie

  1. Ciasto można upiec w formie od tarty ja chciałam mieć "wyższe" ciasto i upiekłam w tortownicy 24cm

    Zaczynamy od ciasta. Masło siekamy z cukrem i mąką a następnie dodajemy żółtko; dodajemy wodę jeśli potrzeba wody dodajemy więcej. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.




  2. W tym czasie przygotowujemy wiśniowe nadzienie. Do garnka wkładamy umyte, wydrylowane wiśnie, wsypujemy cukier i wyciskamy sok z cytryny; gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. W kubku rozrabiamy mąkę z wodą; dodajemy do wiśni, mieszamy i chwilę gotujemy.

  3. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części; ja na spód dałam trochę więcej. Większą połowę rozwałkowujemy, przekładamy na tortownicę (24cm), tak żeby ciasto sięgało do górnej krawędzi. Wlewamy nadzienie wiśniowe. Resztę ciasta rozwałkowujemy i kładziemy na wierzch. Wystające ciasto opuszczamy i delikatnie ale dokładnie dociskamy widelcem, tak żeby nie wyciekło nam nadzienie. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i posypujemy obficie cukrem. Na wierzchu patyczkiem od szaszłyków robimy kilka dziurek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C pieczemy 15 min a następnie obniżamy temperaturę do 175°C i pieczemy kolejne 25-30 min

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń