Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Goście zapowiedzieli się na weekendową kawę, a ty nie wiesz co im podać? Postaw na ekspresowy placek z galaretkami, który robi się szybko, łatwo i przyjemnie. Udaje się za każdym razem, dlatego nie musisz się stresować, że coś nie wyjdzie. Gwarantujemy, że goście także będą zadowoleni.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 100
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 102
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 100
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 102
Składniki
Przygotuj formę i wyłóż ją biszkoptami, układając je jeden obok drugiego.
Teraz przygotuj galaretki. Każdą z nich przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Po rozpuszczeniu i połączeniu składników, umieść każdy kolor w innym pojemniku (albo głębokim talerzu). Zostaw do stężenia. Kiedy będą miały stałą konsystencję, pokrój je w kostkę.
Do małego rondelka wlej mleko w temperaturze pokojowej. Wsyp żelatynę, wymieszaj i podgrzej delikatnie, aby składniki się połączyły. Nie doprowadź do wrzenia. Teraz odstaw do wystudzenia. Do miski wlej śmietanę i wsyp cukier waniliowy oraz cukier puder. Zacznij miksować tak długo, aż masa będzie jednolita. Dodaj do masy śmietanowej wystudzoną żelatynę z mlekiem. Zmiksuj krótko do połączenia składników.
Teraz dodaj 3/4 pokrojonych galaretek. Delikatnie wymieszaj łyżką, aby nierównomiernie się rozłożyły.
Na przygotowany spód wylej śmietanę z galaretką. Przykryj warstwę kolejnymi biszkoptami, układając je jeden obok drugiego.
Ubij mocno schłodzoną śmietankę 30 lub 36% na sztywną i gęstą pianę. Pod koniec dodaj cukier puder i krótko zmiksuj. Wyłóż śmietankę na wierzch, a następnie udekoruj ją pozostałymi kostkami galaretek. Posyp wiórkami kokosowymi. Włóż ciasto do lodówki przynajmniej na całą noc, aby stężało.