Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały smakołyk do kawy. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Przygotujecie je z prostych, łatwo dostępnych składników. Przepis na ten wypiek sprawdzi się u osób, które nie lubią zbyt słodkich wypieków, czy ciast z masami. Gwarantujemy Wam, że nie raz powrócicie do tego przepisu.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 29021
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9646
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2148
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4140
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 834
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 29021
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9646
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2148
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4140
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 834
Składniki
Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, cukier waniliowy i ciepłe mleko. Następnie dodajemy rozbełtane jajka ze szczyptą soli, mąkę oraz olej. Składników nie mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na połówki, wycinamy gniazda nasienne.
Wyrośnięte ciasto mieszamy łyżką. Następnie przelewamy do tortownicy. Połówki gruszek układamy jedna obok drugiej rozcięciem do dołu i zatapiamy w cieście. Tortownicę przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Zabieramy się za zrobienie kruszonki. Masło kroimy w małą kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy cukier i mąkę. Składniki zagniatamy. Ciasto rozcieramy w dłoniach. Gotową kruszonką posypujemy ciasto.
Placek z gruszkami i kruszonką pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (do suchego patyczka).