Desery Przepis na:
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Masło ucieramy z cukrem pudrem (mikserem). Do połączonych składników dodajemy (po jednym) całe jajka i (siejąc przez sito) obie mąki z proszkiem. Całość dokładnie wyrabiamy. Gdy ciasto będzie zbyt ścisłe można dodać 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia), wyrównujemy powierzchnię, układamy (bardzo ciasno) cienkie cząstki przygotowanych jabłek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 160 stopniach C przez ok. 35 min.(czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta). Wyjmujemy z piekarnika gdy ciasto jest zrumienione, a boki lekko odstają od blaszki. Zimne ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Ja zrobiłam pół oprószone cynamonem (przed pieczeniem), a pół z cukrem pudrem (posypanym po upieczeniu).
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

awepa 11 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Ja robiłam na blaszce 25x35, nigdy nie robiłam go na innych owocach , ale myślę,że można spróbować:-) (trzeba tylko dobrze odsączyć owoce z zalewy).1 Kto głosował? | Odpowiedz

qchareczka 10 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
czy zamiast jabłek mozna użyć brzoskwiń z puszki lub moreli?? jakie wymiary ma blaszka??1 Kto głosował? | Odpowiedz