Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzechowo-czekoladowy spód z delikatnym kremem z mascarpone na wierzchu. Najlepszy (zaraz po tiramisu) deser z tym serkiem.
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4466
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1074
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 473
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3223
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38800
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4466
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1074
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 473
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3223
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38800
Składniki
Spód placka: Czekoladę rozpuścić na parze z masłem.
Żółtka ubić z cukrem, dodać orzechy i ostudzoną czekoladę. Ubić białka i połączyć z masą z żółtek. Ciasto przelać do średniej, kwadratowej foremki i piec przez pół godziny w temp. 180*.
Krem: Mascarpone ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Śmietankę ubić w osobnym naczyniu na sztywno (tak jak bitą śmietanę). Połączyć obie masy, ubijać aż powstanie gęsty, puszysty krem.
Na upieczone i koniecznie ostudzone ciasto nałożyć masę z mascarpone. Placek włożyć do lodówki na godzinę.
Dodatkowo wierzch można posypać startą czekoladą.
Uwaga:deser wysokokaloryczny dlatego po spożyciu nawet małego kawałka zaleca się godzinny wysiłek fizyczny: narty, łyżwy, spacer:)