Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek ze śliwkami to miłe wspomnienia z dzieciństwa kiedy moja babcia na sobotni wieczór piekła nam taki oto placek , a do tego szklaneczka ciepłego kakao. Placek bardzo smaczny , nieskomplikowany i zawsze się udaje.
tortownica , mikser, miska,
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 122
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 259
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 96
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3328
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 122
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 259
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 96
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3328
Składniki
Margarynę utrzeć z cukrem, nie przerywając ucierania dodawać kolejno żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Ciasto powinno być gęste. Z białek ubić pianę, odłożyć 4 łyżki piany a resztę wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26 cm. Na wierzch ciasta ułożyć skórkami do dołu, przepołowione i wydrylowane śliwki. Odłożoną pianę ubić z cukrem i posmarować nią wierzch śliwek. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 - 190 stopni i piec około 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu obsypać cukrem pudrem.
Ciasto po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.