Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
najłatwiejszy, drożdżowy placek jaki znam :) no i nie znoszę szorowac blaszek, gdy ciasto przywiera, a ten sposób mnie od tego uwalnia :) 5 minut mieszania, 5 minut zabawy ze śliwkami i reszta robi się sama:)
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 973
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 430
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15315
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1884
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 973
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 430
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15315
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1884
Składniki
Mieszam w misce suche składniki, dodaję more i mieszam drewnianą łychą powoli formując kulę. Jeśli ciasto bardzo się klei do misy, formuję kulę dłonią.
Nagrzewam piekarnik do ok 50 stopni, wyłączam grzanie i wstawiam do niego ciasto przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość - 20/30 minut. Jeśli mam zajęty piekarnik.... to trwa to dłużej, 40-60 minut. Wtedy stawiam ciasto w innym ciepłym miejscu - przykryte ściereczką ( obok kuchenki, gdzie gotuję)
Blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Odwracam misę do góry nogami nad blachą - i siup, kula spada na blachę. Trochę ją rozciągam łychą lub dłonią na placek.
Śliwki dokładnie myję pozbawiam pestek, kroję na połówki i układam na cieście. Piekę w 180 stopniach 30 minut. Po wyłączeniu piekarnika, ciasto zostawiam jeszcze na 5 minut i dopiero wyjmuję z piekarnika. 5 minut mieszania, 5 minut zabawy ze śliwkami :- reszta robi się sama:)