Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborne, słodkie placuszki z dyni hokkaido -doskonały deser. Żółciutkie, chrupiące o lekko orzechowym smaku.
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1201
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1315
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 191
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1201
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1315
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 191
Składniki
Przeciętna dynia hokkaido waży ok. 1 kilograma. Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy z pestek i włókien. Do jej obierania najlepiej użyć obieraczkę do warzyw.
Odważamy 300- 350 g miąższu i trzemy go na tarce o drobnych oczkach. Do miski wbijamy jajka, wlewamy jogurt, wsypujemy oba cukry i szczyptę soli. Roztrzepujemy całość na jednolitą masę i dodajemy dynię. Krótko mieszamy. Teraz przesiewamy suche składniki do masy dyniowej, łączymy całość doskonale. Odstawiamy na 15 minut
Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i smażymy zgrabne placuszki na średnim ogniu, aż się zrumienią z obu stron.
Placki dyniowe posypujemy cukrem pudrem. Przepyszne placuszki dyniowe gotowe!
Nasza rada: Jeśli chcemy, by placki były pulchne i grube dodajmy do ciasta 2 łyżki mąki więcej. Natomiast jeżeli wolimy placki cienkie i chrupiące dajmy więcej jogurtu, aby ciasto było nieco rzadsze.
Polecamy wspaniałe pikle z dyni na zimę: https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-pikle-z-dyni,1981897,walek.html