Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborne, słodkie placuszki z dyni hokkaido -doskonały deser. Żółciutkie, chrupiące o lekko orzechowym smaku.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3613
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34201
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1475
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113637
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3613
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34201
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1475
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113637
Składniki
Przeciętna dynia hokkaido waży ok. 1 kilograma. Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy z pestek i włókien. Do jej obierania najlepiej użyć obieraczkę do warzyw.
Odważamy 300- 350 g miąższu i trzemy go na tarce o drobnych oczkach. Do miski wbijamy jajka, wlewamy jogurt, wsypujemy oba cukry i szczyptę soli. Roztrzepujemy całość na jednolitą masę i dodajemy dynię. Krótko mieszamy. Teraz przesiewamy suche składniki do masy dyniowej, łączymy całość doskonale. Odstawiamy na 15 minut
Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i smażymy zgrabne placuszki na średnim ogniu, aż się zrumienią z obu stron.
Placki dyniowe posypujemy cukrem pudrem. Przepyszne placuszki dyniowe gotowe!
Nasza rada: Jeśli chcemy, by placki były pulchne i grube dodajmy do ciasta 2 łyżki mąki więcej. Natomiast jeżeli wolimy placki cienkie i chrupiące dajmy więcej jogurtu, aby ciasto było nieco rzadsze.
Polecamy wspaniałe pikle z dyni na zimę: https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-pikle-z-dyni,1981897,walek.html