Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te placki sernikowe ucieszą wszystkich wielbicieli połączenia białego sera z cukrem. Potrawa zapewnia ci pewną dowolność kulinarną, ponieważ możesz dodać do niej kawałki jabłek, rodzynki lub świeże borówki. Cały sekret sukcesu polega na wybraniu dobrej jakości twarogu (najlepiej z kostki) i maksymalnym odsączeniu go z płynu. Aby placki były najbardziej miękkie i delikatne należy unikać dodawania zbyt dużej ilości mąki. Placki podawaj posypane cukrem pudrem, polane miodem lub gęstą śmietaną.
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Odsłon: 74
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 114
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 544
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 1481
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Odsłon: 74
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 114
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 544
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 1481
Składniki
Biały ser ułóż na czystej, bawełnianej ściereczce, mocno zawiń i odsącz z nadmiaru płynu, po czym przełóż do miski. Następnie dodaj jajka, cukry oraz mąkę lub kaszę. Wyrób masę łyżką i nie przejmuj się, że konsystencja jest lekko lejąca.
Na patelni rozgrzej olej, łyżką nabieraj porcje serowej masy, wykładaj na patelnię i spłaszczaj, tworząc równe placki. Smaż na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony do uzyskania rumianego koloru. Usmażone placki przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Placki sernikowe podawaj na ciepło, polane jogurtem lub śmietaną i posypane owocami. Sprawdzi się także domowa konfitura lub cukier puder do posypania.