Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste i miękkie placuszki, grubsze od zwykłych naleśników z bananami z rumowo-miodowym aromatem. Smaczne na zimno i ciepło.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37377
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 125
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37377
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 125
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Składniki
PLACUSZKI: Ubić żółtka z cukrami, solą, mlekiem, mąką, aromatem i proszkiem do pieczenia. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Ubić białka i delikatnie dodać do masy. (ja robiłam masę wieczorem, na noc do lodówki, a rano dodałam białka. Surowe ciasto wykorzystałam również na kolejny dzień smażąc świeże placki - było tak samo dobre). Smażyć placuszki na małej ilości oleju, wlewając cienkim strumieniem 1 chochelkę, ciasto rozchodzi się na boki. Mi wchodzą 3 placuszki na dużą patelnię. Odwracać na drugą stronę gdy na powierzchni pojawią się drobne pęcherzyki. Placuszki smażą się bardzo szybko.
BANANOWA MASA: Na patelni rozpuścić masło, miód, rum i sok do połączenia składników. Włożyć pokrojone na plasterki banany. Chwilę smażyć.
Nakładać bananową masę na placuszki i jeść na ciepło lub zimno. Z tego przepisu placków wychodzi nieco więcej ( ok 25) niż musu bananowego. Suche (bez masy) też są smaczne.