Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste i miękkie placuszki, grubsze od zwykłych naleśników z bananami z rumowo-miodowym aromatem. Smaczne na zimno i ciepło.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7621
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 224
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2540
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 540
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7621
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 224
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2540
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 540
Składniki
PLACUSZKI: Ubić żółtka z cukrami, solą, mlekiem, mąką, aromatem i proszkiem do pieczenia. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Ubić białka i delikatnie dodać do masy. (ja robiłam masę wieczorem, na noc do lodówki, a rano dodałam białka. Surowe ciasto wykorzystałam również na kolejny dzień smażąc świeże placki - było tak samo dobre). Smażyć placuszki na małej ilości oleju, wlewając cienkim strumieniem 1 chochelkę, ciasto rozchodzi się na boki. Mi wchodzą 3 placuszki na dużą patelnię. Odwracać na drugą stronę gdy na powierzchni pojawią się drobne pęcherzyki. Placuszki smażą się bardzo szybko.
BANANOWA MASA: Na patelni rozpuścić masło, miód, rum i sok do połączenia składników. Włożyć pokrojone na plasterki banany. Chwilę smażyć.
Nakładać bananową masę na placuszki i jeść na ciepło lub zimno. Z tego przepisu placków wychodzi nieco więcej ( ok 25) niż musu bananowego. Suche (bez masy) też są smaczne.