Do góry

Desery Przepis na:

Placuszki z jabłkami i twarożkiem

Placuszki z jabłkami i twarożkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7775

Dodano:

Odsłon: 1481

Pyszne śniadaniowe placuszki z jabłkami obtoczonymi w miodzie oraz przekładane twarożkiem na słodko.

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru wanilionowego
  • 50 g roztopionego przestudzonego masła
  • 150 g mąki tortowej 450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki jogurtu typ grecki
  • 120 ml mleka
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka miodu
  • twarożek: 150 g twarogu półtłustego, 2 łyżki miodu, 3 łyżki jogurtu typ grecki
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placuszki z jabłkami i twarożkiem

Przygotowanie

  1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy ok 3-4 minut. Po tym czasie dodajemy przestudzone masło. Następnie przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Dodajemy mleko oraz jogurt. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (ciasto będzie jak gęsta śmietana). Jabłka obieramy i kroimy w plasterki zalewamy miodem. I dodajemy do ciasta na placuszki. Smażymy do zarumienienia na patelni nakładając łyżką i robiąc kółka.

  2. W miseczce rozdrabniamy twarożek dodajemy miód oraz jogurt naturalny a następnie smarujemy placuszek i przykrywamy kolejnym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń