Do góry

Desery Przepis na:

Pleśniak

Pleśniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 905

Dodano:

Odsłon: 8111

pycha, a jaki zapach przy pieczeniu!

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 jaj
  • kostka masła
  • niepełna szklanka cukru
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 3 jabłka najlepiej szara reneta
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. - mąka+ posiekane masło+żółtka+ proszek do pieczenia+ 2 łyżki cukru- zagnieść ciasto
    -ciasto podzielić na trzy części, do jednej dodać kakao
    - 1częśc jasną i 1 ciemną schować do zamrażarki na 30 min
    - 1 częścią jasną wygnieść dno foremki posmarowanej masłem, ja używam typową okrągłą

  2. - po 30 min, na jasne ciasto zetrzeć na tarce ciemne ciasto
    -jako następną warstwę wyłożyć pokrojone w cienkie plasterki jabłka
    -białka + szczypta soli ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier
    -wyłożyć piane na jabłka
    - jako ustatnią warstwę białe ciasto starte na tarce

  3. Piec w temp. 180st. przez 45min ( dół + termoobieg)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń