Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pleśniaka czy skubańca nie trzeba polecać, większość go zna i lubi ... mniam :-)
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 356
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 575
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1067
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 356
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 575
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1067
Składniki
Ciasto (można przygotować dzień przed pieczeniem): Miękką margarynę utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na 3 części. Do jednej części dodać kakao i zagnieść do uzyskania jednolitego koloru. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce kilka godzin lub całą noc. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda na sienne i pokroic w małe kawałki. Przełożyć do garnka, dodać cukier i cukier waniliowy. Dusić na małym ogniu kilkanaście minut, aż z jabłek zrobi się mus. Lekko przestudzić, dodać suchy budyń i cynamon. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier, ciągle miksując. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników. Na blachę (25 x 36cm) wysmarowaną tłuszczem zetrzeć na tarce o duzych oczkach ciasto białe, następnie ciasto kakaowe, wyłożyć mus jabłkowy (ja na 1/4 części wyłożyłam czarną porzeczkę z nalewki), na mus równomiernie wyłożyć ubite białka i na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Piec ok. 45-50 min. w temp. 180 stopni. Smacznego :-)