Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pleśniaka czy skubańca nie trzeba polecać, większość go zna i lubi ... mniam :-)
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 93
Doskonałe na rodzinny obiad.
Odsłon: 6862
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 263
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 203
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 478
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 93
Doskonałe na rodzinny obiad.
Odsłon: 6862
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 263
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 203
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 478
Składniki
Ciasto (można przygotować dzień przed pieczeniem): Miękką margarynę utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na 3 części. Do jednej części dodać kakao i zagnieść do uzyskania jednolitego koloru. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce kilka godzin lub całą noc. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda na sienne i pokroic w małe kawałki. Przełożyć do garnka, dodać cukier i cukier waniliowy. Dusić na małym ogniu kilkanaście minut, aż z jabłek zrobi się mus. Lekko przestudzić, dodać suchy budyń i cynamon. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier, ciągle miksując. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników. Na blachę (25 x 36cm) wysmarowaną tłuszczem zetrzeć na tarce o duzych oczkach ciasto białe, następnie ciasto kakaowe, wyłożyć mus jabłkowy (ja na 1/4 części wyłożyłam czarną porzeczkę z nalewki), na mus równomiernie wyłożyć ubite białka i na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Piec ok. 45-50 min. w temp. 180 stopni. Smacznego :-)