Do góry

Desery Przepis na:

Pomarańczowe brownie z imbirem

Pomarańczowe brownie z imbirem

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 854

Dodano:

Odsłon: 3156

Brownie to ciasto, które często przewija się w moim życiu i mam z nim dobre wspomnienia. To właśnie przez jeden przepis na brownie, blog w ogóle powstał. Uwielbiam jego wilgotną konsystencję i to jak rozpływa się w buzi. Połączenie pomarańczy i brownie chodziło już za mną od jakiegoś czasu. Nie jest to nowatorskie połączenie smaków, ale jest na tyle udane, że lubię je robić w różnych wersjach czekoladowych słodkości. Smak delikatnie podkręca imbir. Myślę, że można świeży zamienić imbirem w proszku, ale na własna rękę należy poeksperymentować z ilością.

Składniki

  • 250g miękkiego masła
  • 300g cukru
  • 3 jajka "zerówki"
  • 175g (100g + 75g) gorzkiej czekolady
  • 100g czekolady mlecznej
  • 0,5 łyżeczki pasty waniliowej
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 2,5cm obranego świeżego imbiru
  • 90g mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30g kakao
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pomarańczowe brownie z imbirem

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 180ºC.
    W misce miksera ubij na gładką masę masło z cukrem.
    Gdy krem będzie jasny dodawaj pojedynczo jajka. Dobrze wmieszaj każde przed dodaniem następnego.
    Gdy dodane zostaną wszystkie jajka ubij masę maślano-jajeczną na najwyższych obrotach miksera przez 4-5 minut. Masa powinna zwiększyć swoją objętość, stać się jasna i puszysta.
    W tym samym czasie roztop 100g gorzkiej czekolady i 100g mlecznej czekolady.
    Zmniejsz obroty i do puszystej masy maślanej dodaj wanilię, startą skórkę z pomarańczy i wyciśnięty imbir. Wszystko delikatnie wymieszaj.
    Dodaj powoli roztopioną czekoladę i wymieszaj.
    Posiekaj pozostałe 75g czekolady gorzkiej i dodaj o masy.
    Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, kakao i dodaj do masy.
    Delikatnie wymieszaj.
    Ciasto przelej do formy do pieczenia wyłożonej papierem.
    Piecz około 30 minut, aż ciasto będzie upieczone, ale zachowa wilgotną konsystencję brownie.
    Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.
    Najlepiej jest pozostawić je aż do następnego dnia. Wtedy łatwo się porcjuje i smaki zdążą się przeniknąć.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń