Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, delikatny serniczek pachnący świętami. Idealny dla wielbicieli pierników i pomarańczy :)
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 817
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 939
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 817
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 939
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Składniki
Piernikowy spód: W garnuszku roztapiamy masło z cukrem i razem mieszamy. Następnie dodajemy miód, połamaną czekoladę, przyprawę do piernika, kakao oraz cynamon i razem wszystko mieszamy i podgrzewamy do roztopienia czekolady. Wyłączamy palnik i dodajemy sodę, mleko oraz jajka. Wszystko mieszamy i na koniec dodajemy mąkę i skórkę otartą z pomarańczy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Masę piernikową przelewamy do formy o wymiarach 24 x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Masa serowa: Rodzynki sparzamy we wrzątku i studzimy. Obraną i pozbawioną białych błonek pomarańczę miksujemy na puree. Wszystkie składniki masy serowej miksujemy do połączenia.
Masę przelewamy na podpieczony spód. Na wierzch sypiemy rodzynki i delikatnie zatapiamy je w masie serowej. Pieczemy jeszcze ok. 60-70 minut w 180 stopniach. Studzimy najpierw w uchylonym piekarniku a następnie wyciągamy i całkowicie zimny wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Czekoladę roztapiamy na parze i mieszamy z mlekiem. Gotową polewą dekorujmy sernik. Smacznego :)