Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, delikatny serniczek pachnący świętami. Idealny dla wielbicieli pierników i pomarańczy :)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22665
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15020
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4782
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44969
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 673
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 765
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22665
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15020
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4782
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44969
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 673
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 765
Składniki
Piernikowy spód: W garnuszku roztapiamy masło z cukrem i razem mieszamy. Następnie dodajemy miód, połamaną czekoladę, przyprawę do piernika, kakao oraz cynamon i razem wszystko mieszamy i podgrzewamy do roztopienia czekolady. Wyłączamy palnik i dodajemy sodę, mleko oraz jajka. Wszystko mieszamy i na koniec dodajemy mąkę i skórkę otartą z pomarańczy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Masę piernikową przelewamy do formy o wymiarach 24 x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Masa serowa: Rodzynki sparzamy we wrzątku i studzimy. Obraną i pozbawioną białych błonek pomarańczę miksujemy na puree. Wszystkie składniki masy serowej miksujemy do połączenia.
Masę przelewamy na podpieczony spód. Na wierzch sypiemy rodzynki i delikatnie zatapiamy je w masie serowej. Pieczemy jeszcze ok. 60-70 minut w 180 stopniach. Studzimy najpierw w uchylonym piekarniku a następnie wyciągamy i całkowicie zimny wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Czekoladę roztapiamy na parze i mieszamy z mlekiem. Gotową polewą dekorujmy sernik. Smacznego :)