Do góry

Desery Przepis na:

Popękane ciasteczka cytrynowe

Popękane ciasteczka cytrynowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4814

Dodano:

Odsłon: 30254

Delikatne, o smaku cytrynowym, małe co nieco do kawy. Z ciasteczkami jest trochę pracy ale warto się im poświęcić. Wychodzi ich cała masa :)

Składniki

  • 100 g białej czekolady
  • 1/3 kostki masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • cukier puder do obtaczania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Popękane ciasteczka cytrynowe

Przygotowanie

  1. Czekoladę oraz masło rozpuszczamy na parze i odstawiamy do wystudzenia (jeśli czekolada z masłem się nie połączy to nie należy się tym przejmować). Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy startą skórkę z cytryny oraz sok. Nie przerywając miksowania dodajemy czekoladę z masłem. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy i miksujemy z mokrymi składnikami. Ciasto powinno być zwarte. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki a najlepiej zamrażarki na kilka godzin.

  2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Z masy odrywamy po kawałku, formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w cukrze pudrze i układamy na blaszce w odstępach ok. 5 cm ponieważ ciasteczka lekko rozchodzą się w trakcie pieczenia. Blachę z ciasteczkami od razu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 13 minut. Jeśli kolejna partia będzie gotowa wcześniej, należy przechować ją w lodówce do czasu wstawienia do piekarnika. Ciasteczka przechowujemy w zamkniętym pudełku - wtedy długo zachowają świeżość :) Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 11 września 2014 Faktycznie przepiękne zdjęcie. Robię takie czekoladowe, z chęcią zrobię cytrynowe Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 09 września 2014 super ! Zarówno pomysł jak i zdjęcie, bardzo mi się podoba, podkreśla delikatność ciasteczek, świetna robota ! Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń