Do góry

Desery Przepis na:

Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11078

Dodano:

Odsłon: 27050

słodkie, mega czekoladowe i miękkie w środku

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Popękane ciasteczka czekoladowe

Przygotowanie

  1. Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej i odstawić, aby masa lekko przestygła.

  2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać masę czekoladową i aromat rumowy, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać dokładnie. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 3 godz. lub całą noc (ja wstawiłam na całą noc) - ciasto powinno bardzo mocno zgęstnieć.

  3. Cukier puder wysypać na talerz. Ze schłodzonej masy odrywać łyżeczką kawałki i formować dłonią kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać je w cukrze pudrze i układać na posmarowaną tłuszczem blasze. Piec w temp. 170 stopni ok. 10 min. Ciasteczka po wyjęciu z pieca będą miękkie, dlatego należy odczekać kilka min. zanim zacznie się je zdejmować z blachy. Zbyt długo pieczone ciastka robią się twarde.

  4. Przepis zaczerpnięty z blogu Mirabelki. Gorąco polecam :-) Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 18 stycznia 2012 fajne te ciasteczka szkoda, że nie mogę dodać do ulubionych, chyba im się coś zablokowało ;)
uwielbiam ciasteczka czekoladowe a jeszcze takie szybkie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 16 stycznia 2012 uwielbiam te ciasteczka, już kiedyś je robiłam, pięknie wyglądają i są czeko-pyszne :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 16 stycznia 2012 Annuar, bardzo się cieszę, że Ci smakowały ;-) ja równiez będę do nich na pewno czesto wracac, bo tak jak zauwazyłaś nie dosyć, że sa pyszne, to jeszcze ekspresowe w przygotowaniu. Pozdrawiam :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 16 stycznia 2012 Pyszne, pyszne, pyszne !!! Wprawdzie nie wyszły mi takie ładne jak Tobie - słabo popękały (chyba za mocno formowałam w dłoniach kulki) i cały cukier puder się roztopił, ale zniknęły w ciągu 2 dni. Co dla mnie ważne, są o wiele prostsze i szybsze do zrobienia niż tradycyjne ciastka - nie trzeba ręcznie ugniatać, wałkować, wycinać itp. Będę je często robić, polecam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 11 stycznia 2012 ciastka są naprawde rewelacyjne dla czekoholików :-), a ilośc zalezy od wielkości uformowanych kulek ok. 45-50 szt.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 11 stycznia 2012 A ile ciastek wychodzi z podanych proporcji ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 11 stycznia 2012 "słodkie, mega czekoladowe i miękkie w środku" - wszystko co uwielbiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lena79 10 stycznia 2012 moje ulubione ciasteczka,piekę je od kilku lat na różne imprezy,polecam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kryska 08 stycznia 2012 wysmienite! pieklam je na swieta. polecam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń