Do góry

Desery Przepis na:

Pralinki na patyku

Pralinki na patyku

Autor:

Przepisów i artykułów: 219 Ocena: 2494

Dodano:

Odsłon: 832

Słodkie, czekoladowe pralinki na patyku, czyli przepyszne świąteczne lizaki. Nietypowy deser na święta.

Składniki

  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 2 deserowe czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 opakowania herbatników (po 50g)
  • Ponadto:
  • 1 czekolada mleczna
  • kolorowe posypki
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pralinki na patyku

Przygotowanie

  1. Śmietankę podgrzać, wrzucić do niej połamaną deserową czekoladę, zostawić na kilka minut, aż ta się rozpuście.Wymieszać rózgą do połączenia składników i otrzymania jednolitej masy. Schłodzić w lodowce przez kilka godzin.

    Do zimnej czekolady i śmietanki dodajemy cukier puder, całość miksujemy. Herbatniki mocno kruszymy (na mąkę), dodajemy do ubitej masy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy małe kulki w które wbijamy słomkę. Wszystko wstawiamy do lodówki na całą noc.

  2. Mleczną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Moczymy w niej lizaki i od razu posypujemy kolorowymi posypkami. Całość chłodzimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń