Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo podobne w smaku i konsystencji do duńskich ciastek maślanych, które można było swego czasu kupić w pięknych puszkach. Nie wiem, czy nadal są dostępne w handlu, bo odkąd nauczyłam się piec te ciasteczka – nie mam powodu szukać gotowców w sklepach. Cudownie kruche, rozpływają się wprost w ustach. Proporcja na 50 ciasteczek.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 294
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11103
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3629
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1232
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 294
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11103
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3629
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1232
Składniki
Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem, marcepanem (marcepan bywa niekiedy dość twardy, warto go więc wcześniej rozetrzeć), wanilią. Przesiać mąkę i zagnieść z masą maślaną ciasto. Uformować kilka wałków o średnicy 5 cm, owinąć w folię i odstawić na noc do lodówki.
Rano nagrzać piekarnik do 200 stopni. Odcinać krążki o grubości 0,5 cm. Piec na środkowym poziomie piekarnika przez 12 – 15 minut na złoty kolor. Gorące ciastka zdjąć nożem z blachy, przełożyć na kratkę i odstawić do ostudzenia.
Przechowywać w puszce lub słoju.