Desery Przepis na:
Prawdziwe ciastka piaskowe


Przepisów i artykułów: 319 Ocena: 3506
Dodano: 28.12.2017
Odsłon: 3217
Składniki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 50 g surowej masy marcepanowej (ja swoją kupiłam w Lidlu, ale nie zamierzam tu niczego reklamować – o nie, to tylko podpowiedź,
- mała łyżeczka pasty waniliowej lub łyżeczka cukru wanilinowego
- 250 g mąki orkiszowej lub pszennej
> 6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem, marcepanem (marcepan bywa niekiedy dość twardy, warto go więc wcześniej rozetrzeć), wanilią. Przesiać mąkę i zagnieść z masą maślaną ciasto. Uformować kilka wałków o średnicy 5 cm, owinąć w folię i odstawić na noc do lodówki.
-
Rano nagrzać piekarnik do 200 stopni. Odcinać krążki o grubości 0,5 cm. Piec na środkowym poziomie piekarnika przez 12 – 15 minut na złoty kolor. Gorące ciastka zdjąć nożem z blachy, przełożyć na kratkę i odstawić do ostudzenia.
-
Przechowywać w puszce lub słoju.
Komentarze do przepisu (0)