Do góry

Desery Przepis na:

Prosta szarlotka

Prosta szarlotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3941

Dodano:

Odsłon: 26189

Szarlotka, która nie jest skomplikowana w wykonaniu.

Składniki

  • masło, 350 g
  • mąka, 3 szklanki
  • cukier, 3/4 szklanki
  • żółtka, 5
  • proszek do pieczenia, 1 1/2 łyżeczkia
  • Masa jabłkowa: Jabłka, dowolne, 1 kg
  • Masa jabłkowa: Cukier, 3/4 szklanki
  • Masa jabłkowa: Kasza manna, 3 łyżki
  • Masa jabłkowa: Cynamon, 0,5 łyżki
1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Prosta szarlotka

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy na kawałki (dosyć małe) i wkładamy do garnka. Zalewamy ½ szklanki wody, przykrywamy i dusimy, aż jabłka zaczną się mięknąć. Następnie dodajemy cukier i mieszamy, aż woda odparuje. Do masy jabłkowej dodajemy kaszę,cynamon i mieszamy do połączenia składników. Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka i posiekaną na drobne kawałki margarynę. Wszystko mieszamy za pomoca miksera lub ręcznie, aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę. ¾ ciasta przesypujemy do tortownicy o śr. ok 26 cm ( nie trzeba jej wcześniej natłuszczać). i delikatnie ugniatamy palcami, aż uzyskamy dosyć równą powierzchnię. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 st. C około 15 minut. Na podpieczony spód wykładamy wcześniej przygotowana masę jabłkową i posypujemy równomiernie resztą ciasta. Wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180 st. C. Szarlotkę podajemy jeszcze ciepłą z lodami, bitą śmietaną lub polać kremówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń