Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka, która nie jest skomplikowana w wykonaniu.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22358
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14012
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4363
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43349
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 538
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 475
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22358
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14012
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4363
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43349
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 538
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 475
Składniki
Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy na kawałki (dosyć małe) i wkładamy do garnka. Zalewamy ½ szklanki wody, przykrywamy i dusimy, aż jabłka zaczną się mięknąć. Następnie dodajemy cukier i mieszamy, aż woda odparuje. Do masy jabłkowej dodajemy kaszę,cynamon i mieszamy do połączenia składników. Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka i posiekaną na drobne kawałki margarynę. Wszystko mieszamy za pomoca miksera lub ręcznie, aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę. ¾ ciasta przesypujemy do tortownicy o śr. ok 26 cm ( nie trzeba jej wcześniej natłuszczać). i delikatnie ugniatamy palcami, aż uzyskamy dosyć równą powierzchnię. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 st. C około 15 minut. Na podpieczony spód wykładamy wcześniej przygotowana masę jabłkową i posypujemy równomiernie resztą ciasta. Wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180 st. C. Szarlotkę podajemy jeszcze ciepłą z lodami, bitą śmietaną lub polać kremówką.