Do góry

Desery Przepis na:

Proste ciacho dyniowe

Proste ciacho dyniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1991

Dodano:

Odsłon: 1916

Jesienią koniecznie!

Składniki

  • 250g dyni
  • 150g mąki
  • 150g cukru pudru
  • 100g masła
  • 2 jaka
  • 1 i ½ łyżeczki przyprawy do piernika (możemy dodać tylko 1 łyżeczkę, jeśli nie przepadamy za korzennym aromatem w wypiekach)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Proste ciacho dyniowe

Przygotowanie

  1. Dynię obieramy, oczyszczamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

  2. Masło roztapiany w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.

  3. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy razem z cukrem, przyprawą korzenną, proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Dodajemy rodzynki i grubo posiekane orzechy.

  4. Jajka ubijamy, stopniowo wlewając przestudzone masło. Następnie łączymy z suchymi składnikami. Ja nigdy nie używam do tego miksera. Ciasto (podobnie, jak na muffiny) mieszam do połączenia składników drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy dynię i znów łączymy z resztą ciasta.

  5. Gotowe ciasto przekładamy do klasycznej formy keksowej (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia) i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia możemy przeprowadzić tzw. test „suchego patyczka”. Jeśli ciasto jest upieczone, wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na 15-20 minut w formie. Następnie przekładamy na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lubiedzem 12 października 2016 ojaaa...wyglada przepysznie po prostu.. akurat wczoraj kupilam dynie i nie wiedzialam co z nia zrobic, przepis na pewn wyprobuje, pozdrawiam! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń