Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka migdałowe z żurawiną to idealna przekąska, nawet jeśli jesteś na diecie!
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 146
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 146
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Do miski wrzucamy płatki migdałów, żurawinę i białko jaja. Dokładnie wszystko mieszamy, aby białko połączyło wszystkie składniki. Nie dodajemy cukru, ponieważ słodycz będzie pochodzić z suszonej żurawiny. Naprawdę ciasteczka będą słodkie, i nie ma potrzeby dodatkowo ich dosładzać. Na blachę kładziemy papier do pieczenia, niczym go nie smarujemy. Łyżką nakładamy masę na papier formując okrągłe ciasteczka. Ważne jest, aby wszystkie składniki „dotykały” się, wówczas ładnie się upieką i nie będą kruszyć. Ciasteczka powinny być cienko rozłożone Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut w temp. 200 stopni. Im mniejsze i cienie rozłożone ciasteczka tym pieczenie będzie krótsze. Im większe i grubsze, tym dłużej trzeba je piec. Po upieczeniu powinny mieć lekko brązowany kolor. Migdały w płatkach pieką się szybciej, niż te w słupkach, dlatego trzeba uważać i zaglądać do piekarnika, aby ciasteczka się nie przypiekły. Smacznego:)