Do góry

Desery Przepis na:

Proste ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Proste ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 1893

Dodano:

Odsłon: 7726

Proste ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Bardzo przyjemny przepis, nie wymagający posiadania wagi. Wszystkie składniki odmierzamy używając opakowania po małym jogurcie naturalnym.

Składniki

  • Składniki na kruszonkę:
  • 1/2 kostki masła w temp. pokojowej 1 niepełna szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru aromat np. cytrynowy
  • Składniki na jogurtowe ciasto:
  • owoce ( truskawki lub jagody lub morele)
  • 1 kubeczek (mały: 150 g) pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego
  • 3 kubeczki mąki pszennej
  • 2 kubeczki cukru
  • 1 kubeczek oleju roślinnego
  • 4 jaja, oddzielnie żółtka od białek
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Proste ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. Odstawiamy do lodówki.

  2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Truskawki kroimy na połówki.
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy na gładką masę z żółtkami, cukrem, olejem, jogurtem. Na koniec dodajemy mąką przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Możemy użyć miksera na wolnych obrotach. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach ok. 25 x 35 cm, lub do tortownicy o średnicy około 23 cm. Układamy połówki truskawek, następnie sypiemy kawałeczki kruszonki. Zazwyczaj z podanej porcji kruszonki starcza mi na 2 porcje ciasta. Dlatego to co zostanie mrożę;)

    Wstawić do piekarnika i przez około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem przed wyciągnięciem z piekarnika. Długość pieczenia zawsze zależy od dobranej formy.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń