Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak się złożyło, że musiałam szybko upiec ciasto ze składników którymi dysponowałam w domu. Wykorzystałam w nim (oprócz standardowych składników) ostatnią porcję puree z dyni wyjętą z zamrażarki i rozmrożoną na parze oraz daktyle. No i chyba ciasto wyszło całkiem, całkiem niezłe. Polecam przepis.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 146
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3841
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 270
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 384
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 146
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3841
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 270
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 384
Składniki
Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie przez 5 -10 minut. Następnie wodę odlać, a daktyle przeciąć wzdłuż na dwie połówki. Z cukru, przesianej mąki i masła zarobić kruszonkę. Jajka lekko ubić mikserem z cukrem. Dodać wanilię i puree dyniowe. Wmieszać całość łopatką. Potem dodać przesianą mąkę orkiszową i pszenną, sodę, proszek do pieczenia i olej. Znów całość wymieszać łopatką. Ciasto przelać do foremki. Ułożyć na nim daktyle. Posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 40-45 minut. Sprawdzać patyczkiem czy się upiekło. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.