Do góry

Desery Przepis na:

Proste ciasto na podwieczorek

Proste ciasto na podwieczorek

Autor:

Przepisów i artykułów: 335 Ocena: 4026

Dodano:

Odsłon: 4017

Tak się złożyło, że musiałam szybko upiec ciasto ze składników którymi dysponowałam w domu. Wykorzystałam w nim (oprócz standardowych składników) ostatnią porcję puree z dyni wyjętą z zamrażarki i rozmrożoną na parze oraz daktyle. No i chyba ciasto wyszło całkiem, całkiem niezłe. Polecam przepis.

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. oleju rzepakowego
  • 3/4 szkl. daktyli
  • 1 szkl. puree z dyni
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kruszonka:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • dodatkowo cukier puder do posypania ciasta
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie przez 5 -10 minut. Następnie wodę odlać, a daktyle przeciąć wzdłuż na dwie połówki. Z cukru, przesianej mąki i masła zarobić kruszonkę.
    Jajka lekko ubić mikserem z cukrem. Dodać wanilię i puree dyniowe. Wmieszać całość łopatką. Potem dodać przesianą mąkę orkiszową i pszenną, sodę, proszek do pieczenia i olej. Znów całość wymieszać łopatką. Ciasto przelać do foremki. Ułożyć na nim daktyle. Posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 40-45 minut. Sprawdzać patyczkiem czy się upiekło.
    Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń