Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na coś słodkiego? Wszystkie dotychczasowe wypieki zna już cała twoja rodzina, a teraz chcesz ich zaskoczyć? Oto wyjątkowo udane połączenie bananów, śmietankowego kremu oraz ciasta czekoladowego. Wilgotny spód z kakao doskonale łączy się z kremową i lekką masą. Naturalnej słodyczy dodają banany, które uwielbia właściwie każdy. To proste ciasto z bananami z pewnością na stałe wejdzie do waszego kulinarnego repertuaru. Jest doskonałe, kiedy masz ochotę na prosty deser.
To jeden z przepisów na ciasto, które nie zajmuje dużo czasu. Składa się z kilku etapów. Najpierw trzeba przygotować ciasto czekoladowe, do czego przydadzą ci się dwie miski. Jedna z nich jest na produkty mokre, a druga na sypkie. Dzięki temu łatwo podzielisz składniki, a następnie połączysz je w jednolitą masę. Przyda się do tego tradycyjny mikser. Drugim etapem jest przygotowanie masy śmietanowej. Pamiętaj, aby użyć do niej śmietanki, najlepiej 30% albo 36% (może być z kubeczka albo z kartonika), a także dobrej jakości mascarpone. Oczywiście musisz mieć też banany, niezbyt dojrzałe, aby łatwo się kroiło. Jeśli będą zbyt miękkie, szybciej stracą swoją zbitą konsystencję wraz z masą śmietanową.
Jak widzisz, łatwo możesz przygotować szybkie i tanie i ciasto z bananami. Składniki są nieskomplikowane, łatwodostępne i zazwyczaj większość z nich masz już w kuchni. To też dobry pomysł na niewykorzystane banany, które mogą za chwilę się zepsuć. Zrób z nich to pyszne ciasto!
Do tego przepisu wykorzystaj blachę o wymiarach ok. 25 x 20 cm.
Przepis na proste ciasto z bananami łączy w sobie prostotę wykonania z bogactwem smaku. Wilgotne ciasto czekoladowe stanowi stabilną i pełną aromatu bazę, a banany dodają całości delikatnej owocowej nuty. Krem na bazie mascarpone i bitej śmietany idealnie dopełnia całość. To ciasto świetnie sprawdzi się na różne okazje – urodziny, święta, spotkania rodzinne czy jako weekendowy deser do kawy.
Podczas przygotowywania ciasta kakaowego dobrze jest przesiać mąkę razem z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dzięki temu masa będzie lepiej napowietrzona i ciasto upiecze się bardziej równomiernie. W trakcie łączenia składników mokrych i suchych najlepiej mieszać tylko do momentu połączenia – zbyt długie miksowanie może spowodować, że ciasto będzie zbite i mniej puszyste. Ciasto piecz w formie wyłożonej papierem do pieczenia – to ułatwi jego późniejsze wyjęcie i zapobiegnie przywieraniu.
Składniki do masy śmietanowej powinny być schłodzone. Możesz włożyć śmietankę i mascarpone chwilę przed ubijaniem do zamrażalnika. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że krem zrobi się sztywny i puszysty. Dodatkiem do tej masy jest czekolada – drobno posiekana albo starta na tarce.
Wierzch szybkiego ciasta czekoladowego z bananami możesz udekorować na wiele sposobów. Wszystko zależy od efektu, jaki chcesz uzyskać. Najprostszym rozwiązaniem jest pozostawienie gładkiej warstwy śmietanowej z mascarpone. Będzie wyglądać elegancko i minimalistycznie. Wyróżniającym dodatkiem są pojawiające się wiórki czekolady mlecznej.
Jedną z najczęstszych dekoracji jest starta czekolada – możesz użyć mlecznej lub gorzkiej. To zależy od tego, jak bardzo słodkie ciasta lubisz. Świetnie sprawdzą się też wiórki kokosowe, które dodadzą lekko tropikalnego charakteru. Jeżeli został Ci fragment spodu ciasta (często tak bywa, gdy pieczesz większą porcję), możesz go pokruszyć i oprószyć po wierzchu.
Szybkie ciasto z bananami możesz wykończyć kakao, cukrem pudrem, płatkami migdałowymi albo posiekanymi orzechami laskowymi. Zależy, co akurat masz pod ręką.
Powyższe pomysły świetnie sprawdzą się do dekoracji i urozmaicenia ciasta z bananami. Możesz też delikatnie zmodyfikować masę śmietanową. Dodaj do nich nie tylko czekoladę mleczną, ale też białą. Ich smaki będą się doskonale przenikać i łączyć. Jeśli chcesz uzyskać aromatu podkreślającego słodycz owoców, dodaj kilka kropelek naturalnego ekstraktu waniliowego. Banany możesz posypać delikatnie cynamonem.
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2782
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1308
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 760
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 107
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2782
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1308
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 760
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 107
Składniki
Przygotuj spód, czyli ciasto czekoladowe. W jednej misce wymieszaj składniki mokre - mleko, olej i jajka. Do drugiej przesiej mąkę pszenną i wymieszaj wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Połącz obydwie części w taki sposób, aby składniki stworzyły jednolitą masę.
Na spód formy wyłóż papier do pieczenia. Umieść masę czekoladową i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza z grzaniem górnej oraz dolnej grzałki przez ok. 35-40 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, włóż patyczek lub wykałaczkę. Jeśli powierzchnia będzie sucha oznacza, że spód jest gotowy.
Teraz przygotuj masę śmietanową. Ubij mocno schłodzoną śmietanę na wysokich obrotach. Pod koniec dodaj mascarpone i cukier puder. Miksuj jeszcze chwilę. Dodaj posiekaną czekoladę mleczną, wymieszaj delikatnie łyżką lub szpatułką.
Na upieczony wcześniej spód ułóż banany pokrojone w grubsze plasterki. Całość przykryj masą śmietanową połączoną z czekoladą. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na kilka godzin.
Upieczony spód możesz wykorzystać także jako kruszonkę na wierzch. W tym celu przekrój ciasto wzdłuż i posiekaj. Nie musisz jednak tego robić, bo jako dekorację możesz także użyć wiórków czekoladowych, kokosowych lub pozostawić masę śmietanową samodzielnie.