Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto wyjątkowo udane połączenie bananów, śmietankowego kremu oraz ciasta czekoladowego. To proste ciasto z bananami z pewnością na stałe wejdzie do waszego kulinarnego repertuaru.
Do tego przepisu wykorzystaj blachę o wymiarach ok. 25 x 20 cm.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 69
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 663
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 78
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 69
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 663
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 78
Składniki
Przygotuj spód, czyli ciasto czekoladowe. W jednej misce wymieszaj składniki mokre - mleko, olej i jajka. Do drugiej przesiej mąkę pszenną i wymieszaj wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Połącz obydwie części w taki sposób, aby składniki stworzyły jednolitą masę.
Na spód formy wyłóż papier do pieczenia. Umieść masę czekoladową i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza z grzaniem górnej oraz dolnej grzałki przez ok. 35-40 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, włóż patyczek lub wykałaczkę. Jeśli powierzchnia będzie sucha oznacza, że spód jest gotowy.
Teraz przygotuj masę śmietanową. Ubij mocno schłodzoną śmietanę na wysokich obrotach. Pod koniec dodaj mascarpone i cukier puder. Miksuj jeszcze chwilę. Dodaj posiekaną czekoladę mleczną, wymieszaj delikatnie łyżką lub szpatułką.
Na upieczony wcześniej spód ułóż banany pokrojone w grubsze plasterki. Całość przykryj masą śmietanową połączoną z czekoladą. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na kilka godzin.
Upieczony spód możesz wykorzystać także jako kruszonkę na wierzch. W tym celu przekrój ciasto wzdłuż i posiekaj. Nie musisz jednak tego robić, bo jako dekorację możesz także użyć wiórków czekoladowych, kokosowych lub pozostawić masę śmietanową samodzielnie.