Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, chciałabym podzielić się przepisem na pyszne ciasto z jabłkami. Ciasto jest wyjątkowo szybkie i proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Polecam wypróbować przepis.
Foremkę w której będziemy piec ciasto możemy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem.
Do mąki dodaję proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szczyptę soli i mieszam.
Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier i przez chwilę miksuję tak aby powstała puszysta masa.
Następnie dodaję po jednym jajku i miksuję, gdy jajko połączy się z masą dodaję kolejne jajko.
Po jajkach do ciasta dodaję stopniowo mąkę i jeszcze przez chwilę miksuję. Na koniec do ciasta dodaję śmietanę i jeszcze przez chwilę miksuję tak aby składniki dobrze się połączyły.
Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki i równo rozprowadzam w foremce.
Obrane jabłka możemy pokroić w kostkę, następnie położyć na cieście i delikatnie wcisnąć.
Możemy również jabłka pokroić w pół plasterki i ułożyć je dookoła (na słoneczko), wciskając jabłka w ciasto.
Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 55 minut do suchego patyczka (wbijam w ciasto wykałaczkę lub patyczek do szaszłyka i jeżeli jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone).
Piekarnik mam ustawiony na grzane góra dól, bez używania termoobiegu, długość pieczenia ciasta może się różnić w zależności od piekarnika.
Po upieczeniu, ciasto wyjmuję z foremki i dostawiam do wystudzenia, gotowe ciasto możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Halloumi to cypryjski ser bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej. Wspan...
Odsłon: 77
Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku...
Odsłon: 75
Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...
Odsłon: 42
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 462
Halloumi to cypryjski ser bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej. Wspan...
Odsłon: 77
Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku...
Odsłon: 75
Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...
Odsłon: 42
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 462
Składniki
Foremkę w której będziemy piec ciasto możemy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem.
Do mąki dodaję proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szczyptę soli i mieszam.
Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier i przez chwilę miksuję tak aby powstała puszysta masa. Następnie dodaję po jednym jajku i miksuję, gdy jajko połączy się z masą dodaję kolejne jajko. Po jajkach do ciasta dodaję stopniowo mąkę i jeszcze przez chwilę miksuję. Na koniec do ciasta dodaję śmietanę i jeszcze przez chwilę miksuję tak aby składniki dobrze się połączyły.
Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki i równo rozprowadzam w foremce.
Obrane jabłka możemy pokroić w kostkę, następnie położyć na cieście i delikatnie wcisnąć. Możemy również jabłka pokroić w pół plasterki i ułożyć je dookoła (na słoneczko), wciskając jabłka w ciasto.
Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 55 minut do suchego patyczka (wbijam w ciasto wykałaczkę lub patyczek do szaszłyka i jeżeli jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone). Piekarnik mam ustawiony na grzane góra dól, bez używania termoobiegu, długość pieczenia ciasta może się różnić w zależności od piekarnika. Po upieczeniu, ciasto wyjmuję z foremki i dostawiam do wystudzenia, gotowe ciasto możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Przepisy Desery
Desery
Sernik z rabarbarem i polewą czekoladową
Desery
Gofry jak z budki.
Desery
SERNIK GALARETKOWIEC
Desery
Torcik dla synowej
Sernik z rabarbarem i polewą czekoladową
Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku...
Odsłon: 75
Gofry jak z budki.
Ktoś mnie dziś naciągnął na gofry i to nie był mój mąż. Sezon letni, wakacyjn...
Odsłon: 157