Do góry

Desery Przepis na:

Prosty placek z owocami i kruszonką

Prosty placek z owocami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1972

Dodano:

Odsłon: 10535

Nazywam to ciacho "róg obfitości"... puszyste, pachnące ciasto, cała masa najróżniejszych owoców i chrupiąca kruszonka. Znika w tempie rekordowym.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie (16g) cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mleka
  • ok. 1kg dowolnych owoców (u mnie 2 gruszki, 2 brzoskwinie, mała kiść winogron)
  • odrobina masła do wysmarowania formy
  • kruszonka:
  • 50g miękkiego masła
  • 50g cukru
  • 100g mąki
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dużą, prostokątną formę (około 22 x 30cm) smarujemy dokładnie masłem i wykładamy papierem do pieczenia (papier ma przykleić się solidnie do dna i boków formy).
    W zależności od tego, jakie owoce wybraliśmy, różnie będziemy przygotowywać je do wyłożenia na ciasto. Brzoskwinie i jabłka obieramy ze skórki, usuwamy pestki i gniazda nasienne, a następnie kroimy w półksiężyce lub grubą kostkę. Śliwki, morele, winogrona, wiśnie i gruszki pozbawiamy pestek i kroimy na pół lub w ćwiartki, nie usuwając skórek. Owoce leśne pozostawiamy bez żadnej obróbki.

  2. ROBIMY CIASTO

    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy.
    Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy olej i rozmiksowujemy go dokładnie. Teraz do masy jajecznej dodajemy na zmianę, w trzech partiach mąkę wymieszaną z proszkiem oraz mleko, za każdym razem łącząc dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto.
    Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko wyłożyć na jego powierzchni cząstki owoców. Ja ułożyłam pocięte w półksiężyce gruszki i brzoskwinie oraz połówki winogron w trzech pasach wzdłuż formy, ale można je oczywiście przemieszać ze sobą lub układać na przemian.

  3. ROBIMY KRUSZONKĘ

    Miękkie masło zagniatamy przez chwilę z cukrem i mąką do połączenia wszystkich składników, a następnie rozcieramy w dłoniach na kawałeczki. Tak powstałą kruszonką posypujemy wierzch ciasta.

  4. PIECZEMY PLACEK

    Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-65 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości owoców, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 50 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty.
    Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń