Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Późna wiosna i wczesne lato to czas, w którym z łatwością kupimy na stoiskach warzywniczych rabarbar. W innych okresach jest prawie niedostępny, więc warto skorzystać z tego momentu, by cieszyć się jego oryginalnym smakiem. Poniżej znajdziesz przepis na prosty placek z rabarbarem, który szybko upieczesz w niedzielne popołudnie.
Forma o wymiarach około 24x24 cm
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 258
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 252
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16332
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 100
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 245
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 258
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 252
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16332
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 100
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 245
Składniki
Przygotuj kruszonkę: Pokrój masło na niewielkie kawałki. Składniki na kruszonkę wsyp do miski. Wymieszaj je, rozcierając palcami, aż powstaną drobne grudki. Nie zagniataj. Schłodź kruszonkę w lodówce.
Przygotuj farsz rabarbarowy: Pokrój rabarbar na drobne kawałki. Zasyp cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Dodaj skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Usmaż na patelni do miękkości, co jakiś czas mieszając.
Przygotuj piankę: Białka ubij na sztywno, a następnie stopniowo zacznij dodawać do nich cukier. Całość ubijaj do momentu aż cukier się rozpuści, a całość będzie lśniąca. Dodaj kisiel i aromat waniliowy i ponownie zmiksuj do połączenia się wszystkich składników.
Przygotuj ciasto: Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj do masy jajka i wymieszaj mikserem do połączenia składników. Do osobnego naczynia przesiej mąkę. Wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj je z masą na jednolite ciasto. Formę o wymiarach około 24x24 cm natłuść i oprósz bułką tartą. Przelej do niej ciasto. Na ciasto wyłóż rabarbar, a na niego piankę. Całość przysyp kruszonką porwaną na kawałki lub startą na tarce o grubych oczkach. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez 50 minut.