Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 13581
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8760
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 643
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8254
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 13581
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8760
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 643
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8254
Składniki
Mąkę, żółtka, margarynę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i śmietanę wsypać do miski, zagnieść.
Ciasto podzielić na 3 części - jedną odłożyć do lodówki a dwiema wyłożyć wysmarowaną margaryną blachę (u mnie taka o wymiarach 25x40 cm). Wyklejone ciasto posypać bułką tartą i ułożyć połówki śliwek. Na śliwki można jeszcze posypać cukier waniliowy z cynamonem i imbirem, jeśli ktoś lubi. Pianę z białek ubić na sztywno i dodać do niej budyń w proszku, wymieszać. Pianę wyłożyć na śliwki i wyrównać łyżką.
Resztę ciasta wyjąć z lodówki i poszczypać na pianę (czasem może być konieczne zanurzanie rąk w mące).
Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40-45 minut.