Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 900
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2776
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3313
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 900
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2776
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3313
Składniki
Mąkę, żółtka, margarynę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i śmietanę wsypać do miski, zagnieść.
Ciasto podzielić na 3 części - jedną odłożyć do lodówki a dwiema wyłożyć wysmarowaną margaryną blachę (u mnie taka o wymiarach 25x40 cm). Wyklejone ciasto posypać bułką tartą i ułożyć połówki śliwek. Na śliwki można jeszcze posypać cukier waniliowy z cynamonem i imbirem, jeśli ktoś lubi. Pianę z białek ubić na sztywno i dodać do niej budyń w proszku, wymieszać. Pianę wyłożyć na śliwki i wyrównać łyżką.
Resztę ciasta wyjąć z lodówki i poszczypać na pianę (czasem może być konieczne zanurzanie rąk w mące).
Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40-45 minut.