Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To wręcz idealny przepis na ciasto dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. Szybko się przekonacie, że drożdżowy spód, powidła oraz kruszonka to idealne połączenie, do którego aż chce się wracać. Najlepiej smakuje zwłaszcza jesienią.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 25
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 103
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 691
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 70
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 25
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 103
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 691
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 70
Składniki
Przygotuj rozczyn: drożdże zasyp cukrem i odstaw na kilka minut. Dodaj do nich mleko i mąkę. Zostaw na ok. 15-20 minut.
Składniki na ciasto dokładnie wyrób (z rozczynem, masło dodajemy jako ostatnie). Najłatwiej zrobić to w robocie kuchennym, który posiada tryb do wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto musi być gładkie, jędrne i z łatwością odchodzić od naczynia. Przykryj i odłóż w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Składniki na kruszonkę rozetrzyj. Postaraj się uzyskać grudkowatą masę o konsystencji okruchów lub mokrego piasku.
Wyrośnięte ciasto ułóż równo na pokrytej tłustą powłoką blaszce. Rozsmaruj na wierzchu powidła i posyp kruszonką. Znowu odstaw do wyrośnięcia. Tym razem na około 30 minut.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut.