Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To wręcz idealny przepis na ciasto dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. Szybko się przekonacie, że drożdżowy spód, powidła oraz kruszonka to idealne połączenie, do którego aż chce się wracać. Najlepiej smakuje zwłaszcza jesienią.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10765
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3445
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2478
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10765
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3445
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2478
Składniki
Przygotuj rozczyn: drożdże zasyp cukrem i odstaw na kilka minut. Dodaj do nich mleko i mąkę. Zostaw na ok. 15-20 minut.
Składniki na ciasto dokładnie wyrób (z rozczynem, masło dodajemy jako ostatnie). Najłatwiej zrobić to w robocie kuchennym, który posiada tryb do wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto musi być gładkie, jędrne i z łatwością odchodzić od naczynia. Przykryj i odłóż w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Składniki na kruszonkę rozetrzyj. Postaraj się uzyskać grudkowatą masę o konsystencji okruchów lub mokrego piasku.
Wyrośnięte ciasto ułóż równo na pokrytej tłustą powłoką blaszce. Rozsmaruj na wierzchu powidła i posyp kruszonką. Znowu odstaw do wyrośnięcia. Tym razem na około 30 minut.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut.