Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś ciasto tortowe na niedzielę i od święta, gdzie biszkopt jest makowy, nie trzeba go nasączać, a krem budyniowy z dodatkiem wiórków kokosowych, całość przepyszna, serdecznie polecam :-)
mikser, blacha 24cm x 24cm
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1099
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 221
Polecam.
Odsłon: 1129
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1099
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 221
Polecam.
Odsłon: 1129
Składniki
1. Ciasto zaczynamy od ugotowania budyniu. Do rondelka wlewamy litr mleka, odlewamy część do osobnego garnuszka, do którego wsypujemy budynie, 4 łyżki cukru i 8 łyżek wiórków kokosowych, mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozmieszane budynie i gotujemy na wolniejszym ogniu, aż budyń zgęstnieje. 2. Ugotowany, gorący budyń szczelnie okrywamy folią spożywczą i w ten sposób pozostawiamy do wystudzenia, dzięki temu nie powstanie kożuch. 3. Czas na biszkopt. Do misy miksera przekładamy 6 białek i wraz ze szczyptą soli i szklanką cukru ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy 6 żółtek i miksujemy na najwolniejszych obrotach. 4. 200 g mąki tortowej wraz z 1 łyżeczką proszku do pieczenia przesiewamy do masy biszkoptowej i miksujemy na najwolniejszych obrotach. 5. Na końcu dodajemy 100 g suchego maku, miksujemy i gotowe. 6. Dno blachy o wymiarach 24cm na 24cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 7. Pieczemy przez ok. 40 minut w nagrzanym piekarniku z grzaniem góra-dół na drugiej półce od dołu. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. 8. Małą paczkę płatków migdałowych (ok. 100 g) podprażamy na suchej patelni. 9. Wystudzony biszkopt wyciągamy z blaszki, usuwamy papier i przecinamy na pół. Wierzchnią spieczoną część ścinamy nożem. 10. Zabieramy się za krem. W misie miksera umieszczamy 200 g miękkiego masła, dodajemy 2 łyżki cukru pudru i miksujemy. 11. Następnie do zmiksowanego masła dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i miksujemy, aż cały budyń zostanie wchłonięty przez masę. 12. Spodni blat biszkoptu grubo smarujemy kremem. 13. Przykrywamy drugim blatem, smarujemy wierzch pozostałym kremem, smarujemy też boki. Następnie chowamy ciasto do lodówki na około 1 godzinę. Krem musi stężeć, żeby nie wypłynął z ciasta podczas dekorowania. 14. Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki i dekorujemy, wierzch na przykład przyprażonymi płatkami migdałowymi, a boki wiórkami kokosowymi. 15. Następnie chowamy ciasto do lodówki na całą noc. Smacznego :-)