Ciasto, które przywołuje wspomnienia z mojego dzieciństwa, kiedy słodycze były prawdziwym rarytasem.
Przekładany murzynek
Składniki
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 2 łyżki dżemu
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka oleju
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 serki waniliowe homogenizowane
- 250 g masła
- 1 łyżka żelatyny
- słoiczek dżemu wiśniowego
- gorzka czekolada
Składniki
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 2 łyżki dżemu
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka oleju
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 serki waniliowe homogenizowane
- 250 g masła
- 1 łyżka żelatyny
- słoiczek dżemu wiśniowego
- gorzka czekolada

Etapy przygotowania
Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i krótko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto. Pieczemy ok 50 minut w 160º (do suchego patyczka). Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto przekrawamy na 2 blaty (jeśli chcemy aby ciasto było bardziej miękkie możemy ściąć wierzch).

Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka a następnie stopniowo serek waniliowy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku. Studzimy, dodajemy do masy, miksujemy krótko do połączenia.

Pierwszy blat ciasta smarujemy połową dżemu wiśniowego. Wykładamy część masy serowej, przykrywamy drugim blatem. Ciasto ponownie smarujemy dżemem a następnie wykładamy resztę masy. Wierzch posypujemy obficie startą czekoladą.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847

Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 817

Lekka kolacja. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 73
Ostatnio komentowane przepisy

Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847

Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 817

Lekka kolacja. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 73



Składniki
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 2 łyżki dżemu
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka oleju
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 serki waniliowe homogenizowane
- 250 g masła
- 1 łyżka żelatyny
- słoiczek dżemu wiśniowego
- gorzka czekolada
Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i krótko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto. Pieczemy ok 50 minut w 160º (do suchego patyczka). Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto przekrawamy na 2 blaty (jeśli chcemy aby ciasto było bardziej miękkie możemy ściąć wierzch).
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka a następnie stopniowo serek waniliowy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku. Studzimy, dodajemy do masy, miksujemy krótko do połączenia.
Pierwszy blat ciasta smarujemy połową dżemu wiśniowego. Wykładamy część masy serowej, przykrywamy drugim blatem. Ciasto ponownie smarujemy dżemem a następnie wykładamy resztę masy. Wierzch posypujemy obficie startą czekoladą.