Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na naleśniki inne niż wszystkie.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 135
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31312
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 417
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 135
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31312
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 417
Składniki
Masło rozpuścić i ostawić, aby ostygło. Do miski wbić 3 całe jajka, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i ubić. Wlać 3/4 szklanki mleka i wymieszać. Wsypać przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Ubijać, aż powstanie gładkie ciasto, a następnie wlać jeszcze 1 szklankę mleka. Na końcu dodać roztopione masło i wymieszać. Do innej miseczki odlać trochę ciasta i dodać do niego 1 czubatą łyżkę kakao. Wymieszać. Ciemne ciasto przelać do małej butelki z dziubkiem. Na rozgrzaną patelnię nalać ciemne ciasto tworząc spiralę. Smażyć chwilę, aż ciasto się zetnie, a następnie zalać całe dno patelni jasnym ciastem. Po chwili przewrócić naleśnika na drugą stronę. Gotowy przełożyć na talerz. W ten sam sposób usmażyć wszystkie naleśniki. Z przepisu wychodzi ok. 10 naleśników.