Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na naleśniki inne niż wszystkie.
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 29
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 543
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5464
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 29
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 543
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5464
Składniki
Masło rozpuścić i ostawić, aby ostygło. Do miski wbić 3 całe jajka, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i ubić. Wlać 3/4 szklanki mleka i wymieszać. Wsypać przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Ubijać, aż powstanie gładkie ciasto, a następnie wlać jeszcze 1 szklankę mleka. Na końcu dodać roztopione masło i wymieszać. Do innej miseczki odlać trochę ciasta i dodać do niego 1 czubatą łyżkę kakao. Wymieszać. Ciemne ciasto przelać do małej butelki z dziubkiem. Na rozgrzaną patelnię nalać ciemne ciasto tworząc spiralę. Smażyć chwilę, aż ciasto się zetnie, a następnie zalać całe dno patelni jasnym ciastem. Po chwili przewrócić naleśnika na drugą stronę. Gotowy przełożyć na talerz. W ten sam sposób usmażyć wszystkie naleśniki. Z przepisu wychodzi ok. 10 naleśników.