Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna beza Pavlova
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22665
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15014
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4778
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44956
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 673
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 758
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22665
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15014
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4778
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44956
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 673
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 758
Składniki
Białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier łyżka po łyżce. Po każdej dodanej łyżce cukru miksujemy ok 20-30 sekund i dodajemy kolejną porcje cukru. Ważne aby cukier całkowicie rozpuścił się w białkach. Pocierając odrobinę białka dwoma palcami sprawdzamy czy cukier nie jest wyczuwalny. Po całkowitym rozpuszczeniu cukru dodajemy sok cytryny i krótko miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia a następnie rysujemy na nim okrąg o wielkości ok 24 cm. Białka przekładamy na okrąg i formujemy bezę. )Jak ja to zrobiłam zobacz film poniżej). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni termoobieg. Wkładamy bezę i od razu zmniejszamy temperaturę do 100 stopni termoobieg. Bezę suszymy 2 godziny. Mój piekarnik piecze mocniej niż jest to napisane na wyświetlaczu jeśli wasz piekarnik ma niższą temperaturę niż tą na wyświetlaczy zwiększamy temperaturę do 110-120 stopni lub wydłużamy czas pieczenia do 2,5 h. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwi piernika i pozostawiamy tam bezę do całkowitego przestudzenia. Beza środkiem się zapada i pęka i jest to całkowicie normalne. Do miski przekładam śmietankę, mascarpone oraz cukier puder. Miksuję do uzyskania jednolitej gęstej konsystencji masy. Przekradam na bezę a następnie dekoruje owocami. Smacznego!
* Bezę możemy upiec dzień przed podaniem Krem najlepiej wykładać na bezę w dzień w którym będziemy ją spożywać