Do góry

Desery Przepis na:

Przepyszna beza Pavlova

Przepyszna beza Pavlova

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 11793

Dodano:

Odsłon: 6027

Przepyszna beza Pavlova

Składniki

  • Beza:
  • Białka 6
  • Cukier drobny do wypieków 300 g
  • Sok z cytryny łyżka
  • Mąka ziemniaczana łyżeczka
  • Sól szczypta
  • Krem:
  • Serek mascarpone 250 g
  • Śmietana 30 % 200 ml
  • Cukier puder 2 łyżki
  • Ulubione owoce a najlepiej sezonowe
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Przepyszna beza Pavlova

Przygotowanie

  1. Białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier łyżka po łyżce. Po każdej dodanej łyżce cukru miksujemy ok 20-30 sekund i dodajemy kolejną porcje cukru.

    Ważne aby cukier całkowicie rozpuścił się w białkach. Pocierając odrobinę białka dwoma palcami sprawdzamy czy cukier nie jest wyczuwalny.

    Po całkowitym rozpuszczeniu cukru dodajemy sok cytryny i krótko miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy.

    Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia a następnie rysujemy na nim okrąg o wielkości ok 24 cm. Białka przekładamy na okrąg i formujemy bezę. )Jak ja to zrobiłam zobacz film poniżej).

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni termoobieg. Wkładamy bezę i od razu zmniejszamy temperaturę do 100 stopni termoobieg. Bezę suszymy 2 godziny. Mój piekarnik piecze mocniej niż jest to napisane na wyświetlaczu jeśli wasz piekarnik ma niższą temperaturę niż tą na wyświetlaczy zwiększamy temperaturę do 110-120 stopni lub wydłużamy czas pieczenia do 2,5 h.

    Po upieczeniu lekko uchylamy drzwi piernika i pozostawiamy tam bezę do całkowitego przestudzenia.

    Beza środkiem się zapada i pęka i jest to całkowicie normalne.

    Do miski przekładam śmietankę, mascarpone oraz cukier puder. Miksuję do uzyskania jednolitej gęstej konsystencji masy. Przekradam na bezę a następnie dekoruje owocami. Smacznego!

  2. *
    Bezę możemy upiec dzień przed podaniem
    Krem najlepiej wykładać na bezę w dzień w którym będziemy ją spożywać

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 08 marca Prezentuje się tak apetycznie i kusząco że dostałam ślinotoku jak maluszek przy ząbkowaniu:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń