Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serdecznie witam i zapraszam na pyszne placki z truskawkami które polubią dzieci jak i dorośli, polecam usmażyć i życzę smacznego.
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 113
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 86
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 219
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 113
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 86
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 219
Składniki
Do miski przelewam mleko, dodaję jajka, jogurt, sodę, sól, cukier i przez chwilę miksuję, ciasto można wmieszać łyżką lub rózga.
Następnie dodaję mąkę i jeszcze przez chwilę miksuję, tak żeby składniki się połączyły i nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Umyte i osuszone truskawki kroję na mniejsze kawałki, dodaję do ciasta i mieszam – ciasto jest gotowe.
Na rozgrzany olej nakładam po około 2 łyżki ciasta na placek i smażę z każdej strony po około 2-3 minuty na brązowy kolor, tak żeby placki w środku nie były surowe.
Usmażone układam na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Placki z truskawkami są gotowe, przed podaniem możemy je oprószyć cukrem pudrem. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa