Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy masz ochotę na coś słodkiego a w szafce brakuje produktów na super ciacho
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 267
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 37
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 64
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 127
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17028
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 353
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 267
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 37
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 64
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 127
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17028
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 353
Składniki
Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach zimnej, przegotowanej wody. Naczynie z żelatyną wstawiamy do garnka z gorącą wodą i mieszamy aż do momentu rozpuszczenia.
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i sok z cytryny. Ubijamy aż cukier się rozpuści. Dodajemy żelatynę i aromat śmietankowy. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao.
Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy folią aluminiową . Spód wykładamy herbatnikami. Na herbatnikach rozprowadzamy jasną masę, wyrównujemy.Wykładamy masę kakaową. Równomiernie rozprowadzamy i wstawiamy do lodówki do momentu stężenia.
Przygotowujemy polewę. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody. Pozostawiamy do napęcznienia. W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem. Dodajemy śmietankę, mieszamy rózgą do połączenia składników, ponownie zagotowujemy. Dodajemy posiekaną czekoladę oraz żelatynę - blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy odrobinę dowolnego barwnika. Mieszamy. Całość przelewamy przez gęste sitko, aby usunąć z polewy ewentualne grudki. Pozostawiamy do przestygnięcia. Kiedy polewa ma temperaturę ok 35° polewamy nią ptasie mleczko i pozostawiamy do zastygnięcia.