Do góry

Desery Przepis na:

Ptasie mleczko z truskawkami i galaretką

Ptasie mleczko z truskawkami i galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1801

Dodano:

Odsłon: 6839

Pyszny, szybki i mega lekki deser. Truskawki zatopione w przepysznym ptasim mleczkiem oblane galaretką truskawkową.

Składniki

  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • opakowanie mleczka skondensowanego słodzonego
  • 300 ml kremówki
  • opakowanie żelatyny w listkach
  • 2 galaretki truskawkowe
  • truskawki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier i cały czas miksować do czasu, aż piana będzie gładka, lśniąca i nie będzie czuć cukru. Kolejno dodawać stopniowo żółtka i cały czas miksować. Na sam koniec wsypać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie do połączenia się składników. Gotowy biszkopt wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piec przez około 40 minut w 170 stopniach.

  2. Gdy biszkopt będzie wystudzony przekrawamy go na połowę.

  3. Do miski przelewamy mleczko skondensowane. W osobnej miseczce zamaczamy jeden po drugim listku żelatyny i pozostawiamy na około 10 minut, po tym czasie żelatynę należy dokładnie odcisnąć z wody i podgrzewać do rozpuszczenia się, delikatnie przestudzić.

  4. Mleczko skondensowane za pomocą miksera spulchnić, następnie dodać kremówkę i ubijać do czasu, aż masa będzie lekko gęsta, dodać przestudzoną żelatynę i wymieszać.

  5. W między czasie rozpuścić w 700 ml wrzątku dwie truskawkowe galaretki i pozostawić do lekkiego stężenia.

  6. Biszkopt ułożyć na blaszce i wyłożyć na niego pół płynną masę, na nią wyłożyć przepołowione truskawki i całość przykryć drugim blatem. Ciasto schować do lodówki do całkowitego stężenia. Na górze biszkoptu wyłożyć pokrojone truskawki i całość zalać tężejącą galaretką.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń