Do góry

Desery Przepis na:

Ptysie z bitą śmietaną

Ptysie z bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 2021

Dodano:

Odsłon: 2397

Pyszne, delikatne ciasto parzone z bitą śmietaną to idealna propozycja na szybkie i smaczne małe co nieco.

Składniki

  • szklanka wody
  • 125 g masła
  • szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 750 ml śmietany kremówki 36%
  • cukier puder do smaku i oprószenia Ptysiów
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ptysie z bitą śmietaną

Przygotowanie

  1. Wodę wraz z masłem umieścić w garnuszku i podgrzewać do czasu, aż masło się rozpuści a woda zacznie się gotować. Na gotującą się wodę wsypać przesianą mąkę i energicznie mieszać do czasu, aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia i stanie się lśniąca i gładka. Gotowe ciasto pozostawić do wystudzenia. Gdy ciasto parzone będzie już chłodne, dodawać po kolei jajka, miksując masę po każdym dodaniu. Gotowe ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką. W między czasie blachę wysmarować masłem. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Ptysie wyciskać na blaszkę w sporych odstępach (sporo rosną). Piec je przez 30 minut, wystudzić.

  2. W miseczce ubić na sztywno kremówkę, można dodać cukru pudru (ja nie dawałam) i na czas pieczenia się i stygnięcia Ptysiów włożyć ją do lodówki. Wystudzone Ptysie przekroić na pół, nadziać bitą śmietaną i oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń