Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ptysie też zawsze robimy wspólnie z dziećmi. Jest przy tym sporo zabawy i fajnie spędzonego wspólnie czasu. Super ciastka na tzw. " na raz do buzi" :)
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7574
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2621
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7574
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2621
Składniki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA Zagotować wodę z masłem, następnie dodać mąkę i dalej gotować rozcierając. Odstawić do przestudzenia. Gdy już ciasto będzie zimne umieszczamy go w misie miksera i ucierając na najwyższych obrotach dodajemy po jednym jajku. Ucieramy ok 7-10 minut. Blachę z piekarnika wykładamy papierem. Szprycą nakładamy male ptysie, ale nie zapomnijmy o odstępach ( ciasto podroście w pieczeniu). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru. Gotowe ptysie studzimy. Gdy już będą chłodne kroimy na pół. PRZYGOTOWANIE ŚMIETANY Ubijamy ok 500 ml kremówki dodając ok 2 łyżek cukru pudru ( jeżeli chcecie bardziej słodką śmietanę dodajcie więcej - tu już wg. gustu) KOŃCOWE WYKONANIE Do przekrojonego ptysia wkładamy łyżeczkę dżemu, a na to ubitą śmietanę. Przykrywamy drugą połową ptysia.