Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne ptysie z ciasta parzonego.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3861
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 634
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3844
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 411
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 780
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3861
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 634
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3844
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 411
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 780
Składniki
W garnuszku należy zagotować wodę z masłem. Do gotującej się wody dodajemy mąkę jednocześnie energicznie mieszając do powstania jednolitej i zwartej masy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy stopniowo jajka miksując masę. Gdy ciasto jest jednolitej konsystencji za pomocą łyżki lub szprycy formujemy ptysie na papierze do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 C i pieczemy 25 min. Upieczone ptysie najlepiej pozostawić w piekarniku do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy cukier puder do smaku. Truskawki kroimy na ćwiartki. Ptysie kroimy na pół i napełniamy je truskawkami oraz bitą śmietaną. Wierzch możemy posypać cukrem pudrem. Ptysie należy zjadać natychmiast ponieważ dosyć szybko stają się wilgotne. Smacznego.