Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne ptysie z ciasta parzonego.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 851
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5834
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9662
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 298
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 851
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5834
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9662
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 298
Składniki
W garnuszku należy zagotować wodę z masłem. Do gotującej się wody dodajemy mąkę jednocześnie energicznie mieszając do powstania jednolitej i zwartej masy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy stopniowo jajka miksując masę. Gdy ciasto jest jednolitej konsystencji za pomocą łyżki lub szprycy formujemy ptysie na papierze do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 C i pieczemy 25 min. Upieczone ptysie najlepiej pozostawić w piekarniku do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy cukier puder do smaku. Truskawki kroimy na ćwiartki. Ptysie kroimy na pół i napełniamy je truskawkami oraz bitą śmietaną. Wierzch możemy posypać cukrem pudrem. Ptysie należy zjadać natychmiast ponieważ dosyć szybko stają się wilgotne. Smacznego.